Άγιος Γεώργιος Σαραντάρης – Άγιος Νικόλαος Verified

Add to favorites

Σαραντάρης Αγιος ΓεώργιοςΠρόκειται για δίκλιτο ναό του οποίου το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και το βόρειο στον Άγιο Γεώργιο. Τα δύο κλίτη επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα τοξωτό άνοιγμα. Ο ναός είναι πετρόχτιστος και το δυτικό τμήμα του είναι λαξευμένο πάνω στο βράχο. Στον δυτικό τοίχο, κάτω από το στασίδι έχει βρεθεί τάφος ωστόσο είναι άγνωστο σε ποιόν ανήκει.

Ανατολικά, στο ιερό υπάρχουν δύο ημικυκλικές κόγχες, ενώ τα δύο ιερά επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα χαμηλό άνοιγμα. Εξωτερικά του ναού, στον βόρειο τοίχο υπάρχει σαρνίτσι. Το έδαφος, στο προαύλιο χώρο του ναού είναι βραχώδες, και είναι γνωστό ότι σε αυτό το σημείο υπήρχε αρχαίο λατομείο.

Βόρεια, μέσα στην θάλασσα, σε νησίδα που απέχει ελάχιστα από το ακρωτήρι, βρίσκεται το νησάκι του Αγίου Αντωνίου. Με μια προσεκτική ματιά πάνω στο νησάκι εντοπίζονται υπολείμματα του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί επισκέπτονταν γονατιστοί το ναό ακολουθώντας την κορυφογραμμή που διακρίνεται μέσα στην θάλασσα. Από ενετικά αρχεία γνωρίζουμε ότι κοντά στο ναό του Αγίου Γεωργίου υπήρχε μοναστήρι με την ονομασία Άγιος Γεώργιος Ακρολιναδιώτης.

Βορειοανατολικά του ακρωτηρίου «Τηγάνι», μετά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Σαραντάρη), βρίσκεται ένα μεγάλο λατομείο το οποίο είχε δύο τουλάχιστον περιόδους λειτουργίας (Μινωϊκή και Ενετική).

Αρχιτεκτονική: Δίκλιτος καμαροσκεπής ναός
Χρονολόγηση: Ενετική Περίοδος
Τοποθεσία: Ανισαράς – Knossos Royal Hotel
Ημερομηνία Εορτής: 23η Απριλίου – 6η Δεκέμβρη
Αγιογραφίες: ΟΧΙ
Πρόσβαση : Εύκολη πρόσβαση από επαρχιακό δρόμο, και στη συνέχεια προχωράμε με τα πόδια διασχίζοντας πλακόστρωτο δρόμο μέσα από το Knossos Royal Hotel
Επισκεψιμότητα : Κλειστά. Οι επισκέπτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιερέα Ιωάννη Τζεβαμπίνα στο τηλέφωνο 28970-21822 ή 28970-27400

Pinterest
Instagram