Άγιος Ιωάννης Πεζέτης Verified

Add to favorites

Άγιος Ιωάννης Πεζέτης

Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκεπή ναΐσκο που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Τιμίου Προδρόμου. Ο ναός αποτελούσε το καθολικό μετοχίου της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ανώπολη, όπου ανήκει και σήμερα. Βόρεια από το ναό σώζονται ερείπια του μετοχίου. Το θύρωμα χαρακτηρίζεται ενετικό, ενώ ο ναός είναι κατάγραφος και στη τοιχογράφηση εντοπίζονται δύο ειδών τεχνοτροπίες. Η πρώτη ανάγεται στα τέλη του 12ου έως τις αρχές του 13ου αιώνα και το δεύτερο μέχρι τον 14ο αιώνα.

Στη πρώτη περίοδο ανήκουν τα λείψανα από την παράσταση της "Δέησης" στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας καθώς και τέσσερις Συλλειτουργούντες Ιεράρχες από τους οποίους διατηρούνται μόνο οι δύο στην κόγχη.

Στον ανατολικό τοίχο, εικονίζεται ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" και, σε χαμηλότερο επίπεδο, δύο ολόσωμοι μετωπικοί Άγιοι. Στη βόρεια και νότια πλευρά, τρεις μετωπικοί ολόσωμοι Ιεράρχες. Στο νότιο μισό της καμάρας που καταλαμβάνει το μέρος του Ιερού Βήματος, εντοπίζονται οι σκηνές της «γέννησης» και «Λουτρού».

Στη δεύτερη περίοδο ανήκουν η σκηνή της "Ανάληψης" και η τοιχογράφηση της καμάρας του κυρίως ναού όπου παριστάνονται οι σκηνές της "Βάπτισης", της "Μεταμόρφωσης, της "Υπαπαντής", της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου" και το "συμπόσιο του Ηρώδη".

Στη καμάρα υπάρχει ενισχυτικό τόξο, στο εσωρράχιο του οποίου σώζεται μόνο η ολόσωμη μετωπική μορφή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στο νότιο τοίχο του ναού, εικονογραφούνται τρεις ολόσωμοι μετωπικοί Άγιοι, ενώ στο βόρειο, έφιππος ο Άγιος Γεώργιος ο Δρακοντοκτόνος. Δυτικά της σκηνής αυτής εντοπίζεται η σκηνή του «Μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου". Στο δυτικό τοίχο, εικονίζονται οι κτήτορες του ναού, οι οποίοι προσφέρουν ομοίωμα του ναού στο Χριστό.

Το τέμπλο είναι ανάλογο των διαστάσεων του ναού. Πρόκειται για μικρό ξυλόγλυπτο τέμπλο που φέρει τις εικόνες της Βρεφοκρατούσας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Αρχιτεκτονική: μονόχωρος καμαροσκεπής ναός
Χρονολόγηση: τέλη του 12ου αιώνα
Τοποθεσία: Καινούργιο Χωριό - βορειοανατολικά του χωριού, περιοχή Ξεβύγλι
Γιορτή: 29 Αυγούστου
Αγιογραφία: ΝΑΙ
Πρόσβαση: Σχετικά εύκολη από αγροτικό χωματόδρομο
Επισκεψιμότητα: Ανοικτά

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

Pinterest
Instagram