Άγιος Δημήτριος – Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Verified

Add to favorites

Στο κέντρο των Μαλίων βρίσκεται η μεγάλη δύκλιτη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αρχικά στην ίδια θέση υπήρχε η μικρή μονόκλιτη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Χτίστηκε από τους πρώτους κατοίκους, για να γλιτώσουν τις πειρατικές επιδρομές των μουσουλμάνων που λεηλατούσαν τα παράλια της Κρήτης. Εικάζεται ότι χτίστηκε το 1590-1600 περίπου, λίγα χρόνια πριν την οθωμανική κατάκτηση και κτήτορας φέρεται ο Χατζή Ζαχαρίας Βλάχος.

Για τη μικρή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου τα χρόνια της Τουρκοκρατίας δεν είναι σχεδόν τίποτα γνωστό. Μετά την Επανάσταση του 1866 μέρος της εκκλησίας καταστράφηκε και επισκευάστηκε το 1868 με το σημερινό τέμπλο. Είκοσι χρόνια αργότερα, η κοινότητα με την εκκλησιαστική επιτροπή και τους κατοίκους αποφάσισαν να χαλάσουν τη μικρή εκκλησία και να χτίσουν μια μεγαλύτερη που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πιστών. Στις 5 Οκτωβρίου 1914 έγιναν τα εγκαίνια του νέου ναού από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ευμένιο. Τις εικόνες του ναού έχει φιλοτεχνήσει ο Εμμ. Α. Ψαράκης από το Κράσι.

Το βόρειο κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο που διατηρεί το τέμπλο του 1868 και το νότιο κλίτος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με νεότερο τέμπλο. Τα δύο κλίτη επικοινωνούν μεταξύ τους με δύο μεγάλα τοξωτά ανοίγματα. Τα δύο τέμπλα είναι ξυλόγλυπτα, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά εύκολα διακρίνεται η διαφορετική τεχνοτροπία. Το τέμπλο στο κλίτος του Αγίου Δημητρίου κοσμείται από τις εικόνες της Γαλακτοτροφούσας (1880), του Παντοκράτορος (1880) και του Αγίου Δημητρίου (1884) και στο κάτω μέρος από τις εικόνες των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, του Αγίου Ανδρέα και της Αγίας Βαρβάρας. Το τέμπλο στο κλίτος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κοσμείται στο επάνω μέρος από τις εικόνες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1914), του Παντοκράτορα (1914) και του Ευαγγελισμού. Σε κάθε κλίτος εντοπίζονται δύο ενισχυτικά τόξα με διακοσμητικές απολήξεις.

Αρχιτεκτονική: Δίκλιτος ναός
Χρονολόγηση: 1868 μ.Χ.
Τοποθεσία: Παλιά Πόλη Μαλίων
Ημερομηνία Εορτής: 26η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου
Αγιογραφίες: ΟΧΙ
Πρόσβαση : Εύκολη
Επισκεψιμότητα : Κλειστά. Οι επισκέπτες να επικοινωνήσουν με το γραφείο της ενορίας στο τηλέφωνο: 28970-31533 ή με τους ιερείς στα εξής τηλέφωνα:
Πετσαλάκης Δημήτριος: 6944246645,
Βασιλάκης Εμμανουήλ: 6944141724,
Ραπτάκης Ιωακείμ: 6973264265

  • Δράσεις ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
  • Περιοχή Δ.Ε. Μαλίων / Μάλια
  • Κατηγορίες ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Pinterest
Instagram