Μονόχωρος καμαροσκεπής ναός που χρονολογείται στα μέσα περίπου του 14ου αιώνα μ.Χ.. Ο ναός είναι κατάγραφος και η τοιχογράφηση πιθανόν είναι σύγχρονη του ναού.

Έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση στις τοιχογραφίες και έτσι μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τις σκηνές και να ταυτίσουμε μορφές. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας εικονογραφείται η Θεοτόκος πλαισιωμένη από τους Αρχάγγελους Γαβριήλ και Μιχαήλ, ενώ στο κάτω μέρος της κόγχης διατηρούνται μόνο σπαράγματα, πιθανόν από Συλλειτουργούντες Ιεράρχες.

Στο μέτωπο του ανατολικού τοίχου εντοπίζεται "η Φιλοξενία του Αβραάμ", ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" και δύο μετωπικοί Άγιοι. Στο τμήμα της καμάρας, που καταλαμβάνει το Ιερό Βήμα, βλέπουμε τις σκηνές της "Γέννησης του Χριστού", της "Υπαπαντής", της "Αναλήψεως", και της "Έγερσης του Λαζάρου". Στον βόρειο και νότιο τοίχο εντοπίζονται ολόσωμες μορφές μετωπικών Αγίων. Στη καμάρα του κυρίως ναού εικονίζονται οι σκηνές της "Βάπτισης" και της "Βαϊοφόρου". Τον κυρίως ναό από το ιερό βήμα χωρίζει ένα χαμηλό σύγχρονο τέμπλο. Στο ναό υπάρχουν δύο είσοδοι μία στα δυτικά και μία στη νότια πλευρά. Ο ναός αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Αρχιτεκτονική: Μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός
Χρονολόγηση: 14ος αιώνας μ.Χ.
Τοποθεσία: Σγουροκεφάλι - νότια και εκτός οικισμού στη περιοχή Βουκυλάρι
Ημερομηνία Εορτής: 6η Δεκεμβρίου
Αγιογραφίες: ΝΑΙ
Προσβασιμότητα : Σχετικά εύκολη πρόσβαση από αγροτικό χωματόδρομο
Ώρες Λειτουργείας: Κλειστός. Οι επισκέπτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιερέα Γεώργιο Μπαλτζάκη στο τηλέφωνο 6972235157

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

Pinterest
Instagram