ΚουμαρόδασοςΣτην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου βρίσκεται το Κουμαρόδασος. Πρόκειται για ένα μοναδικό δάσος από κουμαριές, που εκτείνεται σε μια περιοχή 3.000 στρεμμάτων, στην περιφέρεια του οικισμού ενώ η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται για το άγριο βραχώδες ανάγλυφο της.

Η κουμαριά είναι ένας αειθαλής θάμνος ύψους 2-3 μ. ή σπανιότερα μικρό δέντρο που φυτρώνει σε ξηρές και πετρώδεις εκτάσεις. Η ομορφιά της κουμαριάς είναι η ταυτόχρονη πολυχρωμία του καρπού της. Στο ίδιο φυτό έχουμε ταυτόχρονα καρπό κίτρινο, κόκκινο, πράσινο. Ο καρπός της τρώγεται και ήταν γνωστός και στους αρχαίους έλληνες.

Στο Κουμαρόδασος, συναντάμε κυρίως τον δενδρώδη πρίνο, τον αζίλακα (Quercusilex) και τον ασφένταμο (Acer sempervirens). Υπάρχουν αγριελιές, ασπαλάθια, χαρουπιές, βελανιδιές, αριές, µυρτιές και αγριολούλουδα που µοσχοβολάνε. Χαρακτηριστική είναι επίσης και η θαμνώδης βλάστηση με πυκνά πουρνάρια όπως το σχοίνο ,τον ασπάλαθο, την φασκομηλιά αλλά και φυτά όπως τσιμούλια και σταμναγκάθι.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ένα σπάνιο δένδρο ενδημικό της Κρήτης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή. Είναι το «Ανέγνωρο δεντρό» ή Αμπελιτσά (επιστ. Zelkova abelicea) ή μικρό δένδρο της Κρήτης, ένα φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος να φτάνει τα 10 μέτρα. Αποτελεί μοναδικό είδος και χαρακτηρίζεται ως ζωντανό απολίθωμα. Το όνομα "Ανέγνωρο" το πήρε επειδή όταν ανακαλύφθηκε δεν γνώριζαν τι είδος είναι.

Το χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής του Κουμαρόδασους είναι η μικρή απόστασή του από τους γύρω οικισμούς και το ανάγλυφο της περιοχής, όπου επικρατούν ήπιες κλίσεις. Όλα αυτά καθιστούν την περιοχή ένα άγριο αλλά προσιτό προορισμό που θα εκτιμήσουν οι φυσιολάτρες επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες τρισδιάστατες προβολές στους Χάρτες της Google για τη περιοχή.

Pinterest
Instagram