ΓούρνεςΟι Γούρνες βρίσκονται 15 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο, μετά το Κοκκίνη Χάνι και πριν τις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 20 μέτρων, στην κεντρική οδική αρτηρία προς τον Άγιο Νικόλαο. Η περιοχή των Γουρνών βρίσκεται σε μια μεγάλη εύφορη πεδιάδα και η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία. Στην περιοχή παράγονται ελαιόλαδο, κρασί, σταφίδα και κηπευτικά.

Η ονομασία των Γουρνών προέρχεται από το urna, δηλαδή τα δοχεία των νερών που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για το πότισμα των ζώων. Ο αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος πιστεύει ότι οφείλεται στις λάρνακες της Μινωικής εποχής, που οι ντόπιοι ονόμασαν γούρνες. (Οι λάρνακες αυτής της περιόδου είχαν ωοειδές σχήμα, επίπεδη βάση και λαβές τοποθετημένες οριζόντια και ότι ο αρχικός προορισμός τους ήταν μάλλον η οικιακή χρήση).

Ο οικισμός είναι πολύ παλαιός. Την πρώτη αναφορά του οικισμού, την συναντάμε σε συμβόλαιο του 1280 του συμβολαιογράφου του Χάντακα Leon Marcello. Το 1577 αναφέρεται από το Fr.Barozzi ενώ το 1583 ο οικισμός από τον Καστροφύλακα αναγράφεται με την ονομασία Gurnes με 146 κατοίκους. Στην περιοχή του οικισμού ο Ιωσήφ Χατζηδάκης, έφερε στο φως, το 1915 τάφους Μεσομινωικής περιόδου, στους οποίους βρέθηκαν αγγεία, ειδώλια, αμφορείς και σφραγίδες από ελεφαντόδοντα.

Οι Γούρνες μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, αποτελούσαν ένα μικρό οικισμό οπότε και εγκαταστάθηκε στη περιοχή η Αμερικάνικη βάση της Αεροπορίας. Η περιοχή γνώρισε ανάπτυξη και αύξηση του πληθυσμού λόγω των εργαζομένων. Η βάση σταμάτησε τη λειτουργία της το 1993. Σήμερα στο χώρο της Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες του δήμου Χερσονήσου, σχολεία και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. Ο οικισμός είναι ευρύτερα γνωστός για τον Θαλασσόκοσμο (Cretaquarium), το πιο σύγχρονο ενυδρείο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο ενυδρείο στην νότια Ευρώπη και ερευνητικό κέντρο της θαλάσσιας ζωής της Μεσογείου. Στην κοιλάδα των Γουρνών, νότια από το χωριό, αξίζει να επισκεφτούν οι επισκέπτες την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Μπεζέτη. Επίσης στο χωριό βρίσκονται δυο ακόμα ναοί, ο Άγιος Γεώργιος και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με αξιοζήλευτες αγιογραφίες που στον προαύλιο χώρο της φιλοξενεί το Ηρώο του χωριού – ένα μαρμάρινο μνημείο όπου αναγράφονται όλοι όσοι θυσιάστηκαν κατά την γερμανική εισβολή του 1940.

Η περιοχή είναι γεμάτη από μικρά ξενοδοχεία, όπως επίσης διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σύγχρονες τουριστικές επιχειρήσεις. Στην όμορφη περιοχή των Γουρνών υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορεί να πάει κανείς για να απολαύσει το φαγητό, τον καφέ, την ρακή, το ποτό ή ό,τι άλλο επιθυμεί, να περάσει όμορφα και να διασκεδάσει. Κατά μήκος του δρόμου στην παραλία υπάρχουν αρκετές μικρές αμμώδεις παραλίες, με κρυστάλλινα νερά, οργανωμένες με ναυαγοσώστες.

 

 

Pinterest
Instagram