ΑνώποληΗ Ανώπολη, βρίσκεται 17 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο και 3 χλμ. νότια από τον παραλιακό δρόμο του Κοκκίνη Χάνι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 205 μέτρων προσφέροντας εξαιρετική θέα στην πόλη, καθώς και στις παραλίες νοτιοανατολικά του χωριού. Η περιοχή χαρακτηρίζεται πεδινή, με 4600 περίπoυ στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, όπου καλλιεργούν αμπέλια, ελιές και κηπευτικά αλλά και με την κτηνοτροφία.

Η αρχαιότερη αναφορά του ονόματος γίνεται σε συμβόλαιο του 1271 και αναφέρεται ως «Anopoli». Αναφορά γίνεται επίσης το 1577 στην επαρχία Πεδιάδος από το Fr. Barozzi. Η Ανώπολη είναι ένα παραδοσιακό χωριό που καταφέρνει να κρατήσει ανέπαφο τον αυθεντικό χαρακτήρα του Κρητικού χωριού, χωρίς να έχει αλλοιωθεί από τη συνεχή τουριστική ανάπτυξη. Είναι ένα χωριό με στενά δρομάκια, καλντερίμια, λουλουδιασμένες αυλές, εγκαταλειμμένα παλιά σπίτια, με μία κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το ηρώο στην μνήμη των αγωνιστών της ελευθερίας. Στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει κρητικά εδέσματα και τον καφέ του.

Ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στα νοτιοανατολικά του χωριού της Ανώπολης, μέσα σε καταπράσινη κοιλάδα, είναι η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Αρχικά, ήταν μετόχι της μονής του Αγ. Γεωργίου κτισμένο στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη, λίγα χιλιόμετρα βόρεια. Εξ αιτίας όμως του φόβου των συνεχών επιδρομών από πειρατές, κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, οι μοναχοί, του Αγ.Γεωργίου, πήραν την εικόνα του, πού σώζεται και σήμερα, και εγκαταστάθηκαν στο μετόχι της μονής Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Ανώπολη. Σύμφωνα με μαρτυρίες και παραδόσεις, εκεί λειτούργησε κρυφό σχολειό. Σημαντική υπήρξε επίσης η δράση της μονής στις επαναστάσεις για την απελευθέρωση της Κρήτης. Για την δράση της αυτή, οι Τούρκοι, τον Ιούλιο του 1896, έσφαξαν όσους καλογέρους και λαϊκούς βρήκαν στη μονή και στο χωριό Ανώπολη, και κατάστρεψαν την μονή. Αργότερα ο ηγούμενος Καλλίνικος Δασκαλάκης (1904-1936) επανίδρυσε τη Μονή. Περισσότερες πληροφορίες για το Μοναστήρι υπάρχουν στη σχετική σελίδα.

 

 

Pinterest
Instagram