Κοκκίνη Χάνι Verified

Add to favorites

Το Κοκκίνη Χάνι είναι ένα παραλιακό τουριστικό θέρετρο, 14 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο που υπάγεται στον Δήμο Χερσονήσου. Οι κάτοικοι ασχολούνται πρώτιστα με τον τουρισμό και με την γεωργία.

Ο οικισμός Κοκκίνη Χάνι έχει τις ρίζες του πριν το 1896 όταν κάτοικοι από τα γύρω χωριά (την Ανώπολη, της Ελιάς και την Κάτω Βάθεια) άρχισαν να καλλιεργούν τα κτήματα που είχαν στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή. Η ενασχόληση τους αυτή αλλά και η ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι οδοιπόροι από και προς την πόλη του Ηρακλείου λόγω κυρίως του «Κακού Όρους» (βουνό ανάμεσα σε Κοκκίνη Χάνι και Αμνισό ιδιαίτερης μορφολογίας) και των κινδύνων που διέτρεχαν οι περαστικοί (ληστές) είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πανδοχείων γνωστών ως χάνια . Από όλα αυτά τα Χάνια τα πιο γνωστά ήταν το Χάνι του Χατζή αλλά κυρίως του Κοκκίνη το Χάνι διότι εκεί γινόταν παλιά η ανταλλαγή των ταχυδρομικών σάκων καθώς και η αλλαγή φρουράς σε κατάδικους που μεταφέρονταν από νομό σε νομό. Του «Κοκκίνη το Χάνι», ήταν ιδιοκτησία του Δημητρίου Κοκκίνη, ανιψιού του οπλαρχηγού του Μεραμπέλλου Εμμανουήλ Κοκκίνη (1826-1897), που το κληρονόμησε το 1850 από τον πατέρα του Γεώργιο. Ολόκληρη η περιοχή που παλαιοτέρα ονομάζονταν «Αρμυλίδες» ή «Νίρου Χάνι» πήρε την σημερινή του ονομασία.

Η περιοχή ήταν σημαντικό Μινωικό κέντρο σε όλη τη διάρκεια της ακμής του Μινωικού πολιτισμού. Εκεί βρέθηκε μινωικός συνοικισμός, ενώ προς τη θάλασσα αποκαλύφθηκε μινωική , διώροφη έπαυλη, γνωστή ως «Μέγαρο Νίρου» που εντυπωσιάζει με το μέγεθος της καθώς εκτεινόταν σε 1000 τ.μ. και διέθετε σαράντα περίπου δωμάτια ,ιερό, αποθήκες με δύο διαδρόμους και αυλές .Το πλήθος των βωμών και των τελετουργικών εργαλείων που βρέθηκαν μαρτυρά ότι πρόκειται για κατοικία αρχιερέα. Στην παραλία του οικισμού εντοπίστηκαν Μινωικά νεώρια και διάφορα οικοδομήματα που μάλλον ήταν ένα ολοκληρωμένο ναυπηγείο της εποχής.

Τουριστικά η περιοχή αναπτύχθηκε ουσιαστικά τις τελευταίες δεκαετίες .Στον κεντρικό δρόμο που διαπερνά το χωριό υπάρχουν σούπερ μάρκετ, καταστήματα με εποχιακά είδη, καφετέριες και ταβέρνες. Το Κοκκίνη Χάνι αποτελεί ένα από τα γνωστότερα παραθεριστικά θέρετρα της Κρήτης με σύγχρονες υπερπολυτελείς τουριστικές μονάδες ενώ υπάρχουν όλων των κατηγοριών καταλύματα , επιπλωμένα διαμερίσματα και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κατά μήκος της ακτογραμμής του ο επισκέπτης συναντά πολλές μεγάλες και μικρές παραλίες οργανωμένες με άμμο και γαλάζια νερά, που σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα της νήσου Ντία συνθέτουν ένα ιδανικό προορισμό.

 

 

Pinterest
Instagram