Επάνω ΓούβεςΟι Γούβες είναι μια μεγάλη περιοχή, που συμπεριλαμβάνει το παραδοσιακό χωριό Eπάνω ή Άνω Γούβες και το δημοφιλές παραλιακό θέρετρο Κάτω Γούβες. Οι Eπάνω Γούβες είναι ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό 18 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, 2 χλμ. από τις Κάτω Γούβες.

Το χωριό είναι χτισμένο δίπλα από το χαμηλό βουνό Έδερη σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 300 μέτρα, προσφέροντας μαγευτική θέα. Το τοπωνύμιο σχετίζεται με την λέξη Γούβα, πού σημαίνει κοίλωμα γης. Αλλά στην Κρήτη, κατά την μεσαιωνική περίοδο σήμαινε και λάκκο μέσα στον οποίο αποθήκευαν τα σιτηρά. Στα βενετικά έγγραφα γράφεται busa.

Η αρχαιότερη μνεία του οικισμού, αναφέρεται το 1387 ως Guves σε έγγραφα του Δουκιανού Αρχείου του Χάντακα. Στην συνέχεια αναφέρεται στην επαρχία Πεδιάδος, το 1577 από το Fr. Barozzi, ως Guvos. Στην τούρκικη απογραφή του 1671, αναφέρεται με 50 χαράτσα. Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 με 35 χριστιανικές και 10 τούρκικες οικογένειες.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και τον τουρισμό. Στη πεδιάδα των Κάτω Γουβών, καλλιεργούν αμπέλια και ελιές και παράγουν λάδι, κρασί και κηπευτικά. Το χωριό χαρακτηρίζεται για την ήρεμη και γραφική του ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με τις εκκλησιές του καθώς και την τοπική φιλοξενία, συνθέτουν ένα όμορφο προορισμό. Εντός του χωριού βρίσκονται και λειτουργούν ακόμα και σήμερα οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και Αγίου Γεωργίου που χρονολογούνται στον 18ο αιώνα, με αξιοζήλευτες και σημαντικές αγιογραφίες. Η κεντρική πλατεία με τους μεγαλοπρεπείς ευκαλύπτους και μυρτιές της φιλοξενεί παραδοσιακά καφενεδάκια, ενώ το ηρωικό μνημείο Ηρώο στέκει σαν λαμπερή υπενθύμιση της ιστορίας του χωριού και της προσφοράς του στον απελευθερωτικό αγώνα κατά της γερμανικής κατοχής του 1940. Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα των πολεμιστών που έχασαν τη ζωή τους. Στα στενά δρομάκια του χωριού θα ανακαλύψει ο επισκέπτης πολλά παλιά παραδοσιακά και αναπαλαιωμένα σπίτια.

 

 

Pinterest
Instagram