ΚεράΗ Κερά είναι ένα παραδοσιακό χωριό, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και 25 χλμ. από την Χερσόνησο, στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου. Είναι το τελευταίο ορεινό χωριό στα όρια του Δήμου, σε υψόμετρο 680 μ. και βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Οροπεδίου Λασιθίου. Λόγω της θέσης του το χωριό ξεχωρίζει για την πανοραμική του θέα και το απίστευτης ομορφιάς τοπίο του. Βρίσκεται μέσα σε μία κατάφυτη κοιλάδα με άφθονα πηγαία νερά ενώ διαθέτει συγχρόνως σημαντικά και αξιοζήλευτα αξιοθέατα. Οι κάτοικοι του χωριού κατά παράδοση ήταν μυλωνάδες αλλά με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας το επάγγελμα εξαφανίστηκε. Έτσι σήμερα ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκομία και φημίζονται για το εξαιρετικής ποιότητας λάδι που παράγουν.

Το χωριό αποτελείται από δυο μικρούς οικισμούς, την Κάτω Κερά και την Απάνω Κερά. Έλαβε την ονομασία του από το μοναστήρι της Παναγίας της Κεράς ή Καρδιώτισσας, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού. Η μονή της Καρδιώτισσας είναι ένα ιστορικό και εκκλησιαστικό μνημείο, από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Κρήτης.

Στη θέση του υψώματος Καρφί έχουν εντοπιστεί ίχνη από μινωικό ιερό κορυφής της Υστερομινωϊκής περιόδου. Στο ύψωμα Παπούρα (υψόμετρο 1.026 μ.) έχουν βρεθεί λείψανα προελληνικών πόλεων. Το χωριό λόγω της θέσης του σε παλαιότερες πηγές αναφέρεται με το όνομα Μηνυτής, επειδή στη θέση αυτή οι σκοποί εμήνυαν την παρουσία του εχθρού και σε έγγραφα της βενετοκρατίας αναγράφεται ως Μεσομούρι.

Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί έξω από τον οικισμό της Κάτω Κεράς την Αποτύπωση. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, πάνω από την οποία υπάρχει βράχος στον οποίο λένε ότι αποτυπώνεται με μια φυσική παράσταση, η μορφή της Παναγίας. Απέναντι από την εκκλησία ξεκινάει το φαράγγι της Εμπασάς που αποτελεί παρακλάδι του φαραγγιού της Αμπέλου. Το φαράγγι αποτελεί περιπατητικό μονοπάτι που ενώνει την Κερά με τις Γωνιές και το οποίο διαρρέει ο ομώνυμος καταρράκτης. Η θέα από το σημείο του καταρράκτη εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Η πυκνή βλάστηση που αποτελείται κυρίως από πλατάνια και πρίνα σε συνδυασμό με τους βραχώδης σχηματισμούς προσδίδουν στο τοπίο μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύ επιβλητικό τοπίο με υπέροχη θέα στη στην πεδιάδα Λαγκάδα από τα Ανατολικά και του Οροπεδίου από τα Δυτικά.

Τα παλαιότερα χρόνια το τρεχούμενο νερό στην περιοχή αποτελούσε κινητήρια δύναμη για 35 μύλους, οι οποίοι άλεθαν δημητριακά. Σήμερα κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί από το χωριό Άνω Κερά στο φαράγγι της Εμπασάς σώζονται τα τοιχώματα των μύλων.

Το χωριό με τα γραφικά καφενεδάκια του και τους φιλόξενους κατοίκους του είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν χαλάρωση και μοναδικής ομορφιάς τοπία που απλόχερα προσφέρονται σε όσους το επισκεφτούν. Στην πλατεία του χωριού, ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει και να απολαύσει τα περίφημα παραδοσιακά φαγητά, κρασί και τσικουδιά που του προσφέρονται στις ταβέρνες του χωριού.

Pinterest
Instagram