Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου Verified

Add to favorites

Η μονή χτίστηκε το 1989 από την μοναχή Ειρήνη Παπαστεφανάκη και από το 2000, λειτουργεί σαν ησυχαστήριο το οποίο είναι κτισμένο σε επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, δεξιά της εισόδου (νότια), βρίσκεται ένας μονόχωρος ναΐσκος που λειτουργεί σαν κοιμητήριο. Στο δεύτερο επίπεδο, βρίσκεται η αίθουσα φιλοξενίας, στο τρίτο, το καθολικό της μονής, και στο τέταρτο το αρχονταρίκι. Πάνω ακριβώς από το αρχονταρίκι βρίσκονται τα κελιά των δύο φιλόξενων μοναχών που σήμερα ζουν εκεί.

Το καθολικό της μονής είναι δίκλιτο με εσωνάρθηκα, με το βόρειο κλίτος αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες και το νότιο στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Τα δύο κλίτη επικοινωνούν μεταξύ τους με τρία τοξωτά ανοίγματα και ένα μικρό μέσα στο ιερό, τα οποία στηρίζονται σε τρεις τσιμεντένιους κίονες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και κοσμείται από τις εικόνες της Παναγίας της Οδηγήτριας, του Παντοκράτορος, των Αγίων Πάντων, της Ρίζας του Ιεσσαί, της Γέννησης της Θεοτόκου, της Παναγίας Δεόμενης, του Χριστού Ευλογόντος και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Δεόμενου.

Ο ναός πρόκειται να αγιογραφηθεί πλήρως, όμως προς το παρόν, αγιογράφηση υπάρχει στο μέτωπο του δυτικού τοίχου, στο νότιο κλίτος, οπού απεικονίζεται η Γέννηση της Θεοτόκου, και στην καμάρα του κυρίως ναού (στο ίδιο κλίτος) η οποία κοσμείται από αστέρια σε γαλάζιο φόντο.

Αρχιτεκτονική: Δίκλιτος καμαροσκεπής ναός
Χρονολόγηση: 1989
Τοποθεσία: Σγουροκεφάλι - ανατολικά του οικισμού στη περιοχή Κορυφή
Ημερομηνία Εορτής: 8η Σεπτεμβρίου
Αγιογραφίες: NAI
Προσβασιμότητα : Σχετικά εύκολη πρόσβαση από αγροτικό χωματόδρομο
Ώρες Λειτουργείας: Καθημερινά, δεκτές επισκέψεις 8:00- 12:00 πρωί 17:00 - 19:00 απόγευμα εκτός από κάθε Δευτέρα που το ησυχαστήριο παραμένει κλειστό.

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

Pinterest
Instagram