ΠισκοπιανόΤο Πισκοπιανό είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, στους πρόποδες του βουνού Χάρακα και βρίσκεται ανάμεσα στην Χερσόνησο και το Κουτουλουφάρι. Bρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία, που έχει πανοραμική θέα προς την κοσμοπολιτική παραλία της Χερσονήσου με το βλέμμα ικανό να ταξιδέψει στο βάθος της θάλασσας και του ουρανού. Είναι σε απόσταση 2 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου και έχει 450 κάτοικους. Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την ελαιοκομία και τον τουρισμό. Τ’ όνομά του συνδέεται με το γεγονός ότι ανήκε στην Επισκοπή Χερρονήσου.

Το Πισκοπιανό αναφέρεται στις ενετικές απογραφές. Έτσι, έχουμε την πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του το 1379, όπου ανήκε στην Επισκοπή Χερσονήσου με την ονομασία casale Piscopiano de Chersonisso ενώ στον Καστροφύλακα το 1583 αναφέρεται ως Piscopianó, με 111 κατοίκους. Το Πισκοπιανό φαίνεται ότι αναπτύχθηκε στο ύψωμα όταν οι επιδρομές των πειρατών στα παράλια ανάγκασαν τους κατοίκους να αναζητήσουν την ασφάλεια μακριά από την θάλασσα.

Στο Πισκοπιανό αναβιώνει η παράδοση μέσα απ’ τα γραφικά, στενά σοκάκια που διασχίζουν τις παραδοσιακές γειτονιές με τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια όπου επικρατεί η απλότητα και η κρητική αρχιτεκτονική. Στα αξιοθέατα του χωριού συμπεριλαμβάνεται το Αγροτικό μουσείο Μενέλαου Παρλαμά και Υφαντών Θεανώ Μεταξά, που αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της τοπικής παράδοσης.

Το παραδοσιακό πηγάδι του οικισμού αποτελεί σημαντικό στοιχείο παράδοσης και ομορφιάς. Είναι ένα πέτρινο πηγάδι το οποίο σήμερα δεν έχει νερό, βρίσκεται στην περιοχή του Κουτουλουφαρίου – Πισκοπιανού. Καθορίζει τα όρια των δύο οικισμών επισημαίνοντας τη λήξη του ενός οικισμού και την έναρξη του άλλου.

Η περιοχή αποτελεί ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον για διακοπές. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις ταβέρνες και στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Περιήγηση στη τοποθεσία

Pinterest
Instagram