Άγιος Γεώργιος – Ευαγγελισμός Verified

Add to favorites

Άγιος Γεώργιος ΓωνιέςΠρόκειται για ένα δίκλιτο καμαροσκεπή ναό, ο οποίος αποτελεί προέκταση του παλαιότερου. Ο πρώτος ναός, μονόχωρος καμαροσκεπής, ήταν μικρότερων διαστάσεων, βρίσκεται στο δυτικό μέρος του βόρειου κλίτους και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1840. Το 1889 ο ναός επεκτάθηκε προς τα ανατολικά και νότια του αρχικού. Επίσης κατασκευάστηκε βοηθητικός χώρος που εδράζεται και στα δύο κλίτη.

Στο βόρειο κλίτος, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, υπάρχει ξύλινο επιχρυσωμένο τέμπλο το οποίο κοσμείται με τις εικόνες της Βρεφοκρατούσας (1890), του Παντοκράτορος (1913), του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Τίτου, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Αικατερίνης. Στο επάνω μέρος βρίσκονται εικόνες με σκηνές του Δωδεκαόρτου. Στο νότιο κλίτος, που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό, το τέμπλο είναι ξύλινο και επιζωγραφισμένο, ενώ κοσμείται με τις εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1913), της Κοιμήσεως (1870), της Αγίας Τριάδος (1873), του Ευαγγελισμού και του Αγίου Γεωργίου (1873), του Αγίου Σπυρίδωνος, των Αγίων Δέκα, του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, του Αγίου Αθανασίου και στο επάνω μέρος βρίσκονται εικόνες με σκηνές του Δωδεκαόρτου. Τα δύο κλίτη επικοινωνούν μεταξύ τους με δύο τοξωτά ανοίγματα.

Τη δεκαετία του 1990 αγιογραφήθηκαν τα τεταρτοσφαίρια στις κόγχες. Έτσι, στο τεταρτοσφαίριο του νότιου κλίτους απεικονίζεται ο Παντοκράτορας και στο τεταρτοσφαίριο του νότιου κλίτους η Βρεφοκρατούσα πλαισιωμένη από τους Αρχαγγέλους. Εξωτερικά, στον βόρειο τοίχο του βόρειου κλίτους, βρίσκεται το κωδωνοστάσιο, το οποίο κατασκευάστηκε στην ίδια εποχή με τον υπόλοιπο ναό.

Αρχιτεκτονική: Δίκλιτος ναός
Χρονολόγηση: 1889 μ.Χ.
Τοποθεσία: Γωνιές (Κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου)
Ημερομηνία Εορτής: κινούμενος εορτασμός- 25η Μαρτίου
Αγιογραφίες: ΝΑΙ
Προσβασιμότητα : Εύκολη
Επισκεψιμότητα : Κλειστός. Οι επισκέπτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιερέα Γεώργιο Γιακουμάκη στο τηλέφωνο 6932372628 ή 2897051140

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

Pinterest
Instagram