Άγιος Νικόλαος και Άγιος Χαράλαμπος Verified

Add to favorites

Δύκλιτος ημισπηλαιώδης ναός που βρίσκεται μέσα στον Σκοτεινό. Το βόρειο κλίτος που στεγάζεται χαμηλότερα από το νότιο, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ενώ το νότιο στον Άγιο Χαράλαμπο.

Εσωτερικά ο ναός λόγω του λαξεύματος είναι ακανόνιστου σχήματος και τα δύο κλίτη ενώνονται μεταξύ τους με ένα μεγάλο τοξωτό άνοιγμα. Το βόρειο κλίτος είναι μεγαλύτερο σε μήκος από το νότιο και δυτικά καταλήγει σε ένα μικρό λαξευμένο χώρο που έχουν τοποθετηθεί εικόνες και χωρίζεται από τον κυρίως ναό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο χώρος αυτός λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στον βόρειο τοίχο του βόρειου κλίτους, υπάρχει επίσης προθήκη όπου φυλάσσονται παλαιά χρηστικά εκκλησιαστικά αντικείμενα.

Το ιερό του βόρειου κλίτους συνδέεται με το νότιο με ένα χαμηλό και στενό άνοιγμα. Το τέμπλο και των δύο κλιτών χρονολογείται στα 1891 και κοσμείται (βόρεια) από τις εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, του Ένθρονου Χριστού, του Αγίου Νικολάου, της Δημιουργίας του Αδάμ και της Εύας, της Εξορίας από τον Παράδεισο, (νότια) του Αγίου Χαραλάμπου, της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, της Αγίας Τριάδας, του Ιωάννη του Προδρόμου και του Πειρασμού του Αδάμ. Στο τέμπλο του νότιου κλίτους υπάρχει επιγραφή που καταλαμβάνει την θέση εικόνας και αναγράφει τα ονόματα όσων ήταν επίτροποι την εποχή που κατασκευάστηκε το τέμπλο.

Νότια από το ναό υπάρχουν ένας βοηθητικός χώρος, ο οποίος είναι και αυτός σπηλαιώδης, ενώ νοτιότερα υπάρχει το γραφείο της ενορίας.

Αρχιτεκτονική: Δύκλιτος ημισπηλαιώδης ναός
Χρονολόγηση: περίπου 1639 μ.Χ.
Τοποθεσία: Σκοτεινό (εντός του οικισμού)
Ημερομηνία Εορτής: 6η Δεκεμβρίου – 10η Φεβρουαρίου
Αγιογραφίες: OXI
Προσβασιμότητα : Εύκολη
Ώρες Λειτουργείας: Κλειστός. Οι επισκέπτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιερέα Γεώργιο Χριστάκη στο τηλέφωνο 2817 704 307

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

  • Δράσεις ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
  • Περιοχή Δ.Ε. Γουβών / Σκοτεινό
  • Κατηγορίες ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Pinterest
Instagram