Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά Verified

Add to favorites

Menelaos Parlamas MuseumΤο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά – Κανακάκη βρίσκεται στο Πισκοπιανό - περίπου 1.5 χιλιόμετρο νότια του Λιμένα Χερσονήσου. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αναπαλαιωμένο, πετρόκτιστο κτίριο, το οποίο αποτελούσε στο παρελθόν παλαιό ελαιοτριβείο – φάμπρικα και οίκημα της οικογένειας Παρλαμά. Το μουσείο ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 ύστερα από τη δωρεά των οικημάτων και του χώρου από την οικογένεια Παρλαμά.

Οι συλλογές του μουσείου είναι διαχωρισμένες σε θεματικές ενότητες. Οι βασικές είναι δυο και αφορούν την Κρητική Παραδοσιακή Παραγωγή και την Κρητική Υφαντική. Στην πρώτη ενότητα ο επισκέπτης μπορεί να δει το πατητήρι, το παλιό ρακοκάζανο, τον πετρόκτιστο φούρνο και διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για την καλλιέργεια της γης και για την επεξεργασία του καρπού.

Προχωρώντας στο χώρο του μουσείου παρουσιάζεται στον επισκέπτη η οικοσκευή του λαϊκού αγροτόσπιτου. Υπάρχει επίσης ένα ελαιοτριβείο παλαιού τύπου καθώς και προβιομηχανικοί χώροι εργασίας του σιδερά, του βαρελά, του μαραγκού μαζί με εργαλεία και αντικείμενα που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα υπάρχει μια συλλογή Κρητικής Υφαντικής, με δείγματα αντιπροσωπευτικά από όλες τις περιοχές της Κρήτης. Η συλλογή περιλαμβάνει υφαντά με γεωμετρικά θέματα και μοτίβα που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αφορούν συνήθως αποτυπώσεις φυτών, ζώων και ανθρωπίνων μορφών καθώς και ιστορικές και θρησκευτικές διηγήσεις. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται εργαλεία υφαντικής και παρουσιάζονται επίσης τεχνικές ύφανσης.

Το μουσείο διαθέτει πλούσιο εποπτικό υλικό και ψηφιακά μέσα ώστε μέσω προβολών να δίνονται επιπλέον πληροφορίες για κάθε θεματική ενότητα. Επίσης είναι προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες, διαθέτει μικρό πωλητήριο και χώρους ανάπαυσης καθώς επίσης και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε δείτε το φυλλάδιο του Μουσείου.

Pinterest
Instagram