Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Verified

Add to favorites

Αρχαιολογικό Μουσείο ΗρακλείουΤο σχετικά πρόσφατα (2014) ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου βρίσκεται εντός της πόλης και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα και πιο επισκέψιμα μουσεία στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και αποτελεί φυσικά, περισσότερο από κάθε άλλο παγκοσμίως, μουσείο του αξιοθαύμαστου Μινωικού πολιτισμού.

Η πρώτη προσπάθεια αρχαιολογικής συλλογής χρονολογείται το 1883 και οφείλεται στον γιατρό και πρόεδρο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Ιωσήφ Χατζηδάκη, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει την εξουσιοδότηση της οθωμανικής κυβέρνησης για την ίδρυση της πρώτης «αρχαιολογικής υπηρεσίας».

Το κτήριο που στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο οικοδομήθηκε την περίοδο 1933-1937 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στη θέση του ενετικού μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου που καταστράφηκε από το σεισμό του 1856 και όπου υπήρξε η πρώτη εκθεσιακή αίθουσα συλλογών αρχαιοτήτων (1904-1907) από δωρεές φιλάρχαιων πολιτών. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (1939) οι συλλογές τέθηκαν σε μεγάλο κίνδυνο, αλλά χάρη της προσπάθειας του καθηγητή Ν. Πλάτωνα διασώθηκαν έως το 1952, οπότε και το Μουσείο λειτούργησε κανονικά.

Αρχαιολογικό Μουσείο ΗρακλείουΤο μουσείο αποτελείται από 27 αίθουσες στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και πραγματικά να εντυπωσιαστεί από μοναδικές συλλογές του ανεκτίμητου θησαυρού που μας κληροδότησε ο Μινωικός πολιτισμός (επιγραφές, ταφικά κτερίσματα, πήλινα ειδώλια, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, αρχιτεκτονικά γλυπτά και αγάλματα). Όλες αυτές οι συλλογές μαρτυρούν την εξέλιξη και υπεροχή του Μινωικού πολιτισμού και χρονολογούνται από τον 10ο π.Χ. έως και τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς μελετά, καταγράφει, φυλάσσει και συντηρεί τα εκθέματά του, οργανώνει και συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην προβολή, ανάδειξη και στη βαθύτερη γνώση της ελληνικής προϊστορίας και ιστορίας παγκοσμίως.

Διοικητικές Πληροφορίες
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ξανθουδίδου 2, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο (Νομός Ηρακλείου)
Τηλέφωνο: 2810 279000, 2810 279002, 2810 279087
Φαξ: 2810 279001

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

  • Δράσεις Μουσείο, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Περιοχή Ηράκλειο
  • Κατηγορίες ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Pinterest
Instagram