Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Verified

Add to favorites

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΗράκλειοΤο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κρήτης εδρεύει στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου 27 στο Ηράκλειο και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1903 ιδιοκτησίας των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού - της οικογένειας Μίνωα Καλοκαιρινού, ο οποίος ήταν ο πρώτος ανασκαφέας της Κνωσού στο λόφο Τσελεπί Κεφάλα (1878). Το κτήριο λοιπόν αυτό παραχωρήθηκε το 1952 με δωρεά στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για να γίνει Μουσείο. Το 1953 το κτήριο ανακαινίσθηκε βάσει σχεδίων των μηχανικών Ι. Τζομπανάκη και Κ. Λασιθιωτάκη ώστε να λειτουργήσει ως μουσείο.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αποτελείται από 22 αίθουσες όπου ο επισκέπτης θα περιηγηθεί και θα θαυμάσει κειμήλια της Κρήτης από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια (330 μ.Χ.) μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940).

Αξιέπαινο έκθεμα αποτελεί το ομοίωμα (διαστάσεων 4 x 4 μ.) της πόλης του Χάνδακα (Ηράκλειο) στα μισά του 17ου αιώνα, εποχή της μεγάλης ακμής της πόλης κατά την Ενετοκρατία.

Ο επισκέπτης του Ιστορικού μουσείου έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τις Συλλογές Κεραμικών και Γλυπτών, την πλούσια Νομισματική Συλλογή, στην οποία παρουσιάζονται όλες οι φάσεις της κρητικής οικονομικής ιστορίας από την πρώιμη χριστιανική περίοδο ως και τον 20ο αιώνα, τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή, όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της ζωγραφικής και η εξελικτική συνύπαρξη του τοπικού ορθόδοξου πληθυσμού με Οθωμανούς και Βενετούς κατακτητές.

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΗράκλειοΥπάρχουν επίσης πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco, 1541-1614), όπως «Η Βάπτιση του Χριστού» (1567) και «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (1570) τα οποία αποτελούν τα μοναδικά έργα του ζωγράφου που εκτίθενται στην Κρήτη, καθώς και το γραφείο και η βιβλιοθήκη του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη από το σπίτι του στην Antibes της Γαλλίας. Τέλος, όσον αφορά τις συλλογές, υπάρχουν και οι Εικόνες της Συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη 15ος έως 20ος αιώνας. Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης δώρισε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών 65 φορητές εικόνες της περιόδου 15ου έως 20ου αιώνα αποτελούμενες από διάφορες αναπαραστάσεις που προέρχονται από ένα ευρύ γεωγραφικό χώρο με ποικίλο θεματολόγιο.

Η περιήγηση συνεχίζεται με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Κρήτης από την Οθωμανική Κυριαρχία (1645-1897) έως την αρχή των βαλκανικών πολέμων και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου – Ελληνοϊταλικός πόλεμος (1940-1941), Μάχη της Κρήτης (1941), Εθνική Αντίσταση (1941)- με την προσπάθεια αναπαράστασης των μαχών και των βομβαρδισμών στην Κρήτη μέσω ηχητικών και οπτικών μέσων. Τέλος εκτίθεται η Εθνογραφική Συλλογή, όπου παρουσιάζεται η ζωή στην Κρήτη στο βάθος του χρόνου (καλλιέργεια της ελιάς, αμπελιού και σταριού, κτηνοτροφία, λαϊκή αρχιτεκτονική, αναπαράσταση εσωτερικού κρητικού παραδοσιακού σπιτιού).

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση:
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Οίκος Α. & Μ. Καλοκαιρινού
Σοφοκλή Βενιζέλου 27 /
Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7
71202 Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλ.: (+30) 2810 283219, (+30) 2810 288708
Fax: (+30) 2810 283754
@: info@historical-museum.gr
URL: www.historical-museum.gr

  • Δράσεις Μουσείο, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Περιοχή Ηράκλειο
  • Κατηγορίες ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Pinterest
Instagram