Τα Μάλια είναι μια σύγχρονη κωμόπολη 34 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου και ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης. Βρίσκεται στην παραλιακή ομαλή έκταση που σχηματίζεται στους βόρειους πρόποδες του όρους Σελένα. Από την θέση αυτή πήρε η περιοχή και το όνομα: ομαλία /Μάλια. Το όνομα του σώζεται στην αρχική γλωσσική του μορφή στο τοπωνύμιο οι Ομαλές.

Τα Μάλια μέχρι και τη δεκαετία του 1940 ήταν ένα μικρό χωριό που οι κάτοικοι του ασχολούνταν με την καλλιέργεια μπανάνας και κηπευτικών. Ήταν ένα γραφικό χωριό μέσα σε ένα τοπίο με πέτρινους ανεμόμυλους με τους οποίους πότιζαν τα περιβόλια τους και έδιναν μια ζωντανή κίνηση στο περιβάλλον. Σήμερα τα Μάλια έχουν γνωρίσει μια ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, καθώς πολυτελέστατα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα τουριστικών ειδών κατακλύζουν την περιοχή και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Ο κεντρικός δρόμος Ελευθέριου Βενιζέλου μοιάζει να χωρίζει την πόλη στα δυο, με την παλιά πόλη των Μαλίων να περιβάλλεται από ελαιώνες και από τα υψώματα του όρους Σελένα ενώ το νεότερο τουριστικό κομμάτι της πόλης να απλώνεται στα βόρεια παράλια. Η παλιά πόλη χαρακτηρίζεται ως γραφική και παραδοσιακή καθώς διατηρεί στοιχεία της κρητικής παράδοσης με όμορφα σπίτια με βουκαμβίλιες, στενά σοκάκια, εκκλησίες και ταβερνάκια που μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί παραδοσιακές γεύσεις με συντροφιά ζωντανής μουσικής και να απολαύσει ήρεμους περιπάτους. Το δεύτερο κομμάτι απ’ την άλλη, τα παραλιακά Μάλια, είναι γεμάτο με εστιατόρια, καταστήματα και αμέτρητα μπαρ και κλαμπ που σφύζουν από ζωή και κίνηση από την ξέφρενη διασκέδαση των νεαρών τουριστών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Σημείο αναφοράς των Μαλίων είναι ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται ανατολικά και σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη. Εκεί βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μινωικής περιόδου, το ανάκτορο των Μαλίων, το οποίο είναι το τρίτο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης χτισμένο κοντά στη θάλασσα. Βορειοανατολικά του ανακτόρου, ανασκάφηκε η μεγάλη Παλαιοανακτορική νεκρόπολη με σημαντικότερο κομμάτι το μεγάλο ταφικό συγκρότημα στη θέση “Χρυσόλακκος” στο οποίο βρέθηκε το περίφημο χρυσό κόσμημα με τις δυο μέλισσες που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η περιοχή διαθέτει αρκετά αξιοθέατα όπως ιστορικούς ναούς και περιοχές φυσικού κάλλους. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία της Παναγίας της Γαλατιανής και να θαυμάσει τις περίφημες αγιογραφίες της. Επίσης, υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου και Ευαγγελισμού, της Αγίας Πελαγίας και του Αγίου Γεωργίου. Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου έχει πολλές παλιές τοιχογραφίες και η παράδοση αναφέρει ότι κτίστηκε για να προστατεύει ο Άγιος εκείνους που ξενυχτούσαν εκεί από τις νεράιδες, οι οποίες κατά τη δοξασία παρουσιάζονται στην περιοχή.

Η παραλία των Μαλίων απλώνεται μπροστά από την κωμόπολη. Κατακλύζεται από κόσμο, έχει λεπτή χρυσαφένια άμμο και πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά. Πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη παραλία, με πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ και με μήκος 6 χλμ.. Απέναντι από την παραλία των Μαλίων υπάρχει μια μικρή νησίδα, με ονομασία Αφέντης Χριστός, πάνω στην οποία βρίσκεται ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, ίσως το πιο χαρακτηριστικό σκηνικό των Μαλίων. Για όσους δεν αντέχουν την πολυκοσμία και τον συνωστισμό, υπάρχει μια μεγάλη αμμουδερή παραλία που βρίσκεται ανατολικότερα, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου των Μαλίων. Η παραλία αυτή είναι γνωστή στους ντόπιους ως Ποταμός, καθώς στα ανατολικά εκβάλει ένας μικρός ποταμός και βρίσκεται δίπλα στον σπουδαίο υδροβιότοπο των Μαλίων.

Τα Μάλια είναι ένας πραγματικά μαγευτικός προορισμός που έχει να επιδείξει πολλές και διαφορετικές ομορφιές λόγω του ότι είναι κτισμένος ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα. Είναι ένας προορισμός που παντρεύει το μοντέρνο και το παραδοσιακό με ένα μοναδικό και αξιοζήλευτο τρόπο και οι κάτοικοι υποδέχονται τους ταξιδιώτες με την ζεστή φιλοξενία που τους διακρίνει κάνοντας τις διακοπές τους αξέχαστες.

 

 

Pinterest
Instagram