ΣταμνοίΤο χωριό Σταμνιοί βρίσκεται 17 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και μόλις 7 χλμ. από το παραθαλάσσιο χωριό Γούρνες, στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου. Οι Σταμνιοί αποτελούν ημιορεινό πανέμορφο και γραφικό οικισμό σε υψόμετρο 290 μ.. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ο αρχαιότερος οικισμός της περιοχής με την ονομασία Ίσταμνος - στοιχεία που επιβεβαιώνονται από τα αρχαία αντικείμενα που έχουν βρεθεί και βρίσκονται στο μουσείο Ηρακλείου. Σε ιστορικό συμβόλαιο του 1271 αναφερόταν με την ονομασία Stamio και το 1583 Stamnus με 197 κατοίκους.

Στο κέντρο του χωριού Σταμνιοί, ο επισκέπτης θα συναντήσει την όμορφη πλατεία στην οποία δεσπόζει ο εντυπωσιακός τρίκλιτος ναός του Σωτήρα Χριστού, που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Χριστού, στην Αγία Αικατερίνη και στην Αγία Παρασκευή. Ο ναός χρονολογείται στον 13ο αιώνα και σώζει ελάχιστα δείγματα τοιχογραφιών. Η κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Σωτήρα Χριστού. Είναι μία πλατεία λιθόστρωτη με μεγάλα παρτέρια με υπέροχα λουλούδια καθώς και πέτρινα πεζούλια για τους επισκέπτες. Υπάρχουν επίσης αρκετά παραδοσιακά καφενεία όπου οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν, να γευτούν κρητικά εδέσματα και να περάσουν υπέροχες στιγμές.

Στους Σταμνιούς βρίσκεται επίσης και το ηρώο του χωριού, ένα μνημείο προς τιμή των πεσόντων του χωριού κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στον χώρο αυτό γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως και το πανηγύρι του καλοκαιριού για τον Αφέντη Χριστό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2-3 Αυγούστου.

Απέναντι από την εκκλησία του Αφέντη Χριστού βρίσκεται μία παραδοσιακή, πέτρινη βρύση και ένα πηγάδι, με τον περιβάλλοντα χώρο να κατακλύζεται από αροκάριες, πικροδάφνες, ευκαλύπτους καρυδιές, συκιές και ελιές που ομορφαίνουν το τοπίο.

Ο επισκέπτης θα δει εντός του χωριού τον "Πύργο", ένα Ενετικό κτίσμα, διώροφο που στην κορυφή του δεσπόζουν πολεμίστρες και εικάζεται ότι ανήκε σε τοπικό φεουδάρχη και στην αυλή του υπάρχει πατητήρι. Σήμερα ο Πύργος, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και χρησιμοποιείται ως κατοικία που ανήκει σε ιδιώτη.

Στο χωριό αξίζει να περπατήσει κανείς στα γραφικά, πλακόστρωτα δρομάκια του με τα πετρόκτιστα σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές που περικλείονται από λουλούδια και να συναναστραφεί με τους φιλόξενους ανθρώπους.

Pinterest
Instagram