Αγία Παρασκευή – Άγιος Παντελεήμονας Verified

Add to favorites

Δύκλιτος καμαροσκεπής ναός που τιμάται η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Παντελεήμονας. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του χωριού, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο από ελιές, δρύες, πρίνους και κυπαρίσσια. Ολόκληρος ο ναός καλύπτεται από τα κλωνάρια ενός τεράστιου δρυ ο οποίος το καλοκαίρι δροσίζει τους πιστούς που προσέρχονται στην μνήμη των τιμώμενων αγίων στις 26 και 27 Ιουλίου.

Πιθανολογείται ότι το κλίτος της Αγίας Παρασκευής υπήρχε και στη συνέχεια χτίστηκε το νότιο, του Αγίου Παντελεήμονα. Τα δύο κλίτη επικοινωνούν μεταξύ τους με δύο οξυκόρυφα ανοίγματα στον κυρίως ναό, ενώ στο ιερό με ένα χαμηλότερο άνοιγμα. Το τέμπλο είναι σύγχρονο και χωριστό για κάθε κλίτος, ενώ κοσμείται από τις εικόνες της Βρεφοκρατούσας, της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού (1881), της Αγίας Παρασκευής (1871), του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, της Ζωοδόχου Πηγής (1886), του Παντοκράτορος (1871) και του Αγίου Παντελεήμονα (1872). Η είσοδος του ναού βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νότιου κλίτους καθώς και στον βόρειο τοίχο του βόρειου κλίτους.

Αρχιτεκτονική: Δύκλιτος καμαροσκεπής ναός
Χρονολόγηση: 19ος αιώνας
Τοποθεσία: Κράσι (Αγία Παρασκευή)
Ημερομηνία Εορτής: 26η και 27η Ιουλίου
Αγιογραφίες: OXI
Πρόσβαση : Εύκολη
Επισκεψιμότητα : Κλειστά, συμβουλεύουμε τους επισκέπτες να επικοινωνήσουν με το γραφείο της ενορίας στο τηλέφωνο: 28970 51808

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

  • Δράσεις ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
  • Περιοχή Δ.Ε. Μαλίων / Κράσι
  • Κατηγορίες ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Pinterest
Instagram