Κουτουλουφάρι Verified

Add to favorites

ΚουτουλουφάριΤο Κουτουλουφάρι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Χερσονήσου, με 600 περίπου κατοίκους. Ο οικισμός βρίσκεται κτισμένος στους βόρειους πρόποδες του βουνού Πυργιά, σε υψόμετρο 100 μέτρων, σε απόσταση 1 χλμ. από το Λιμάνι Χερσονήσου και 29 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου.

Το Κουτουλουφάρι αναφέρεται στον κατάλογο με τα χωριά της Κρήτης του Fr. Barozzi του 1577 με το όνομα Catafari metochio όπως επίσης και στον κατάλογο του Basilicata ως Cutrufari.

Είναι μια όμορφη τουριστική περιοχή με ιδιαίτερο κάλλος, διατηρώντας όμως αρκετά παραδοσιακά στοιχεία. Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα με υπέροχη θέα στον κόλπο της Χερσονήσου, με συνεχή και πυκνή δόμηση που ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους. Στο Κουτουλουφάρι ο επισκέπτης περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια, θα θαυμάσει και θα ανακαλύψει τις όμορφες γωνιές του. Γραφικά στενά δρομάκια διασχίζουν παραδοσιακές γειτονιές με όμορφα, πετρόχτιστα σπίτια που απεικονίζουν περασμένους χρόνους, όπου επικράτησε η απλότητα και η ομορφιά. Παλιά σπίτια με τις καμάρες και τις εσωτερικές ολάνθιστες αυλές που είναι σκεπασμένες με τη παραδοσιακή κληματαριά αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα της Κρητικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Αξιόλογος είναι ο ναός του Αγίου Βασιλείου, που χτίστηκε στα ερείπια ενός μονόχωρου ναού του 14ου αιώνα. Η επέκταση του χρονολογείται το 1840 και στο εσωτερικό του ναού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στο Κουτουλουφάρι θα βρείτε όμορφα μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και στούντιο, με κάποια από αυτά να είναι αναπαλαιωμένα. Τα καινούρια ξενοδοχεία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλαίσθητα και εναρμονισμένα με την αισθητική του τόπου. Στην περιοχή θα συναντήσετε παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες με πλούσια κρητική κουζίνα. Αρκετά είναι τα καφέ και τα μπαρ στο χωριό.

Η απίστευτη ομορφιά και η απλότητα του τοπίου σε συνδυασμό με την φιλόξενη διάθεση των κατοίκων γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Το Κουτουλουφάρι είναι ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν χαλάρωση και ξεκούραση μένοντας σε ένα ήσυχο περιβάλλον με παραδοσιακό χρώμα. Ταυτόχρονα είναι πολύ κοντά οι όμορφες παραλίες της Χερσονήσου, όπου προσφέρονται πολλές επιλογές για διασκέδαση και δραστηριότητες.

Το καλοκαίρι, συνήθως Ιούλιο και Αύγουστο, διοργανώνονται από τους τοπικούς φορείς κρητικές βραδιές και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών και ντόπιων.

Pinterest
Instagram