Επάνω Βάθεια Verified

Add to favorites

Επάνω ΒάθειαΤο χωριό Επάνω Βάθεια βρίσκεται στην κοιλάδα του Βαθειανού Κάμπου, σε υψόμετρο 260 μ. στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου και μόλις 15 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό όπου οι κάτοικοι του δραστηριοποιούνται κυρίως στον αγροτικό τομέα. Παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, κρασί καθώς και σταφύλια.

Ο οικισμός είναι πολύ παλιός. Πρωτοαναφέρεται σε έγγραφο του 1271 του Ενετού συμβολαιογράφου του Χάνδακα Pietro Scardon με το όνομα Panno Vathia. Ακόμη, εμφανίζεται με την ονομασία Apano Vathea σε έγγραφο του 1394. Η Επάνω Βάθεια υπήρξε, προπύργιο των Οθωμανών. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν το χωριό ως βάση για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στην επαρχία Πεδιάδος. Η απογραφή του 1881 είναι χαρακτηριστική. Στον οικισμό ζούσαν 225 Τούρκοι και μόλις 3 χριστιανοί. Μετά τη φυγή των Τούρκων, το χωριό σχεδόν ερημώνεται. Η έλευση όμως των προσφύγων έδωσε νέα πνοή στον οικισμό, του οποίου ο πληθυσμός αυξήθηκε τις επόμενες δεκαετίες.

Μπαίνοντας στο χωριό αξίζει κανείς να δει την γραφική του πλατεία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Είναι μικρή, πλακόστρωτη με μουριές και λεύκες να χαρίζουν την δροσιά τους και που σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά καφενεδάκια προσφέρουν μια γραφική ατμόσφαιρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διάφορες εκδηλώσεις και εορτές λαμβάνουν μέρος στην πλατεία όπου ντόπιοι και επισκέπτες γλεντούν με τοπικά εδέσματα, ποτά, μουσική και χορό. Μια βόλτα στο γραφικό χωριό σίγουρα θα ξεκουράσει και θα χαλαρώσει τους επισκέπτες.

Σημεία άξια ενδιαφέροντος που κοσμούν το χωριό, είναι οι παλιές στέρνες, οι γούρνες, τα παλιά πηγάδια και ο παλιός αλευρόμυλος που μπορούν να ταξιδέψουν το μυαλό πίσω στο χρόνο της παράδοσης. Η περιοχή είναι κατάφυτη με πλατάνια, ελιές, δεσπολιές και πορτοκαλιές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλαιά εκκλησία του Αγίου Αντωνίου- ναός του 18ου αιώνα- που είναι χτισμένος στη θέση ενός παλιού μικρότερου ναού με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Στα αξιοθέατα αξίζει να αναφερθεί το φαράγγι Ποροφάραγγο που βρίσκεται στη περιοχή. Το Ποροφάραγγο ή Σφακορύακο είναι ένα μικρό φαράγγι με μήκος σχεδόν 2 χλμ. που ξεκινάει από την Κάτω Βάθεια και καταλήγει κοντά στο Βραχόκηπο. Μέσα του περνάει ο ποταμός Κρομμυδιάς που μεταφέρει τα νερά του στην παραλία του Κοκκίνη Χάνι. Το φαράγγι είναι εύκολα προσβάσιμο και ασφαλές για περπάτημα και η βλάστηση του είναι γενικά χαμηλή με πικροδάφνες, θυμάρια και βάτους και στα πρανή έχει λίγα πεύκα.

 

 

Pinterest
Instagram