Άγιος Βασίλειος στο Κουτουλουφάρι Verified

Add to favorites

Αγίου ΒασιλείουΟ ναός του Αγίου Βασιλείου χτίστηκε το 1840 ενσωματώνοντας στο ιερό βήμα το μονόχωρο ναϊδριο του 14ου αιώνα. Το ναϊδριο ήταν κατάγραφο. Στο θριαμβικό τόξο εικονίζεται το «Ιερόν Μανδήλιον» πλαισιωμένο από τον «Ευαγγελισμό». Στο ανατολικό μέρος της καμάρας, μέσα στο ιερό παριστάνεται η «Ανάληψη» μαζί με 4 αγγέλους και 6 Απόστολους. Το δυτικό μέρος της καμάρας χωρίζεται σε δύο ζώνες βόρεια και νότια. Στο βόρειο μέρος έχουν διασωθεί «οι Μυροφόρες στον Τάφο» και η «Σταύρωση». Οι υπόλοιπες τοιχογραφίες του βόρειου μέρους έχουν καταστραφεί, όπως ακριβώς και στο νότιο.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογείται στα 1850. Το κάτω μέρος κοσμείται με εικόνες της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ το επάνω μέρος με εικόνες της «Βρεφοκρατούσας», του «Ένθρονου Χριστου» και του «Αγίου Βασιλείου».

Κάποιες από τις εικόνες χρονολογούνται από το 1851 και κάποιες άλλες από το 1912. Στην ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 2002 εντοπίστηκαν τάφοι στο πάτωμα του νεότερου ναού και για αυτό συμπεραίνουμε πως ο πρώτος ναός ίσως ήταν κοιμητηριακός. Σε όλα τα θυρώματα του δεύτερου ναού υπάρχει εγχάρακτη χρονολόγηση «1840» ενώ στο επάνω μέρος του κωδωνοστασίου η χρονολογία 1813. Ίσως αυτό το αρχιτεκτονικό στοιχείο να βρίσκεται σε δεύτερη χρήση ή να χαράκτηκε λανθασμένα από τον κατασκευαστή. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα το τμήμα αυτό από το κωδωνοστάσιο να βρισκόταν σε παιδικό τάφο, ο οποίος καταστράφηκε και στη συνέχεια προσκολλήθηκε στη σημερινή του θέση.

Αρχιτεκτονική: Μονόχωρο ναϊδριο με επέκταση προς τα δυτικά
Χρονολόγηση: 14ος αιώνας μ.Χ. ο αρχικός μονόχωρος, η επέκταση χρονολογείται στον 19ο αιώνα
Τοποθεσία: Κουτουλουφάρι (εντός οικισμού)
Ημερομηνία Εορτής: 1η Ιανουαρίου
Αγιογραφίες: NAI
Πρόσβαση : Εύκολη
Επισκεψιμότητα : Κλειστά. Οι επισκέπτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιερέα της ενορίας Κουτουλουφαρίου Μιχαήλ Αγαπάκη στο τηλέφωνο 6977984072

Pinterest
Instagram