Ενετικά πατητήρια Verified

Add to favorites

Σε απόσταση 18χλμ ανατολικά του Ηρακλείου βρίσκεται το Καινούργιο Χωριό, ένας παραδοσιακός οικισμός του οποίου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια αλλά και την ελαιοκομία.

Στα βόρεια του χωριού υπάρχουν Ενετικά πατητήρια που ανήκουν στην κατηγορία των κεκαλυμμένων με καπάκι. Ήταν περιουσία των φεουδαρχών την περίοδο της Ενετοκρατίας στη Κρήτη, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στους κατοίκους της περιοχή την κατασκευή άλλων για να τους εξαναγκάζουν να τα χρησιμοποιούν και να τους δίνουν σαν αντίτιμο ένα μέρος του μούστου. Αποτελούνται από τρεις μεγάλους πετρόκτιστους ληνούς (πατητήρια), με τρία υπολήνια (ντοχειά), ένα για κάθε πατητήρι. Τα τρία πατητήρια μαζί με τα δοχεία αποτελούν ένα ενιαίο κτίσμα, ενώ η πρόσοψη κάθε πατητηριού έχει ένα μεγάλο τοξωτό παράθυρο, από το οποίο μπαινόβγαιναν οι ληνοβάτες (πατητάδες).

Στις μεσοτοιχίες υπάρχουν ορθογώνια παράθυρα ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία των ληνοβατών. Στο βόρειο και νότιο εξωτερικό τοίχο υπάρχουν μικροί αεραγωγοί και έτσι αερίζονταν τα κρασοστάφυλα. Τα πατητήρια είναι κτισμένα σε τέτοιο σημείο ώστε το ανατολικό μέρος τους είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος και φαίνονται οι ράμπες από όπου άδειαζαν τα σταφύλια στα τρία πατητήρια. Στο χώρο επίσης βρέθηκε και διασώζεται η πέτρινη βάση πιεστηρίου σταφυλιών.

Pinterest
Instagram