Παναγία Γαλατιανή Verified

Add to favorites

Τρίκλιτος ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ονομάστηκε Γαλατιανή, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, οι βοσκοί της περιοχής έδιναν το γάλα από τα ζώα τους για να το ανακατέψουν με τη λάσπη που θα χρησίμευε στην κατασκευή του ναού. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή πως ο ναός πήρε αυτό το όνομα από μια εικόνα που υπήρχε όπου απεικόνιζε την Παναγία να θηλάζει τον Χριστό.

Χτίστηκε σε διαφορετικές περιόδους, κάτι που είναι εμφανές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της κομμάτι. Το κεντρικό κλίτος της τρίκλιτης Εκκλησίας χτίστηκε το 1400. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στους Αγίους Δέκα και χρονολογείται στα 1840 μ.Χ. ενώ το νότιο κλίτος στα 1898 και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Το ίδιο έτος κατασκευάστηκε και το καμπαναριό όπως φαίνεται και στην αναγραφόμενη χρονολογία. Η Αγία Τράπεζα και στα 3 κλίτη στηρίζεται σε κίονες που έχουν αφαιρεθεί από την Παλαιοχριστιάνική Βασιλική στο Λιβάδι. Το τέμπλο που χωρίζει το ιερό από τον κυρίως ναό δεν είναι ενιαίο. Στο κεντρικό κλίτος είναι ξυλόγλυπτο ενώ στα δύο πλάγια κλίτη είναι ξύλινο και λιτό. Στο επάνω μέρος κοσμείται από τις εικόνες της Βρεφοκρατούσας, του Παντοκράτορος (1848), των Αγίων Δέκα, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Βασιλείου (1895), του Αγίου Τρύφωνος και του Αγίου Χαραλάμου.

Στο κάτω μέρος από τις εικόνες της Προσευχής του Ιησού στο όρος των Ελαιών, του Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευή, της Αγίας Ευθυμίας, του Αγίου Ανδρέα, της Θυσίας του Αβραάμ, τον Ιωνά εκ του κήτους, τον Θρήνο του Ιερεμία και τον Μωησή με την Καιόμενη Βάτο.

Ο ναός λειτουργεί και ως μουσείο καθώς εκεί υπάρχουν παλιές εικόνες από όλους τους ναούς όλων των Μαλίων.

Αρχιτεκτονική: Τρίκλιτος ναός
Χρονολόγηση: 1400 μ.Χ. 1840 μ.Χ.
Τοποθεσία: Παλιά Πόλη Μαλίων
Ημερομηνία Εορτής: 21η Νοεμβρίου, 10η Φεβρουαρίου, 23η Δεκεμβρίου.
Αγιογραφίες: NAI
Προσβασιμότητα : Εύκολη
Ώρες Λειτουργείας: Ανοικτός (8.30-13.00 και 17.00-21.00)

  • Δράσεις ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
  • Περιοχή Δ.Ε. Μαλίων / Μάλια
  • Κατηγορίες ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Pinterest
Instagram