Μονή Παναγίας Θεογεννήτορος Verified

Add to favorites

Πρόκειται για ένα νεοσύστατο μοναστήρι μοναχών, το οποίο βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, με θέα τα Μάλια. Η τρίκλιτη βασιλική αποτελεί το καθολικό της Μονής. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το νότιο στον Άγιο Μάμα και το βόρειο στον Άγιο Δημήτριο. Σήμερα, ζουν στη μονή περίπου 15 μοναχές.

Λίγα μέτρα μετά την είσοδο του ναού, υπάρχει το Αρχονταρίκι και κάτω, το εργαστήριο αγιογραφίας, η ιματιοθήκη και το εργαστήριο, όπου μωσαϊκά και διάφορα άλλα εκθέματα κατασκευάζονται. Απέναντι από το Αρχονταρίκι, υπάρχει ο εκθεσιακός χώρος και πάνω από αυτό, η βιβλιοθήκη, η αίθουσα καλλιγραφίας και το συντακτικό εργαστήριο ράφτη. Δίπλα στα διάφορα εργαστήρια και πάνω από αυτά, υπάρχουν τα κελιά των μοναχών. Η αποθήκη και η τράπεζα είναι στα ανατολικά, ενώ το Καθολικό (η κύρια εκκλησία) είναι στη μέση του μοναστηριού.

Ο τρίκλητος με εσωνάρθηκα ναός είναι μερικώς τοιχογραφημένος, ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι δημιουργίες των μοναχών. Το τέμπλο είναι ξύλινο, ενιαίο και κοσμείται με εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Μάμα, τη Σύναξη της Θεοτόκου, του Παντοκράτορα, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Τοιχογράφηση εντοπίζεται μέσα στο ιερό αλλά και στο δυτικό τοίχο του ναού. Τα τρία κλίτη επικοινωνούν μεταξύ τους με τέσσερα τοξωτά ανοίγματα, τα οποία στηρίζονται σε τρεις τσιμεντένιους κίονες. Στο σημείο ένωσης αυτών των ανοιγμάτων εικονογραφούνται οι "Τέσσερις Ευαγγελιστές" και ο Νικόδημος, ενώ στα εσωράχια των τόξων παρουσιάζονται ολόσωμοι μετωπικοί Άγιοι. Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του κεντρικού κλίτους εικονίζεται η Παναγία με τον Χριστό Δεόμενοι, ενώ ταυτόχρονα πλαισιώνονται από Αγγέλους. Μέσα στη κόγχη εικονογραφείται σε ζώνες η "Θεία Λειτουργία", οι "Απόστολοι" και οι "Συλλειτουργούντες Ιεράρχες". Στο μέτωπο του ανατολικού τοίχου του κεντρικού κλίτους εικονογραφείται το "Ιερό Μανδήλιο" πλαισιωμένο από Σεραφείμ και Χερουβείμ. Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του ιερού, στο βόρειο κλίτος εικονογραφείται ο Χριστός πλαισιωμένος από Αγγέλους, ενώ μέσα στη κόγχη βρίσκονται ο "Χριστός Ένθρονος", η "Αποκαθήλωση" και η "Γέννηση". Στην καμάρα απεικονίζεται η "Β' και η Γ' Σύνοδος", ενώ πάνω από μικρό άνοιγμα, που ενώνει το ιερό με το ιερό του κεντρικού κλίτους εικονίζεται η "Σύνοδος της Νίκαιας".

Αρχιτεκτονική: Τρίκλιτη βασιλική
Χρονολόγηση: 2006 μ.Χ.
Τοποθεσία: Μοχός (Βόρεια του χωριού και εκτός οικισμού)
Ημερομηνία Εορτής: 26η Δεκεμβρίου, 23η Αυγούστου, 2η Σεπτέμβρη, 26η Οκτώβρη
Αγιογραφίες: OXI
Προσβασιμότητα : Εύκολη
Επισκεψιμότητα :
Δευτέρα, Τρίτη πρωί 10:00 - 12:00
Πέμπτη απόγευμα 16:00 έως τέλος ακολουθίας
Παρασκευή, Σάββατο, Τετάρτη κλειστά
Κυριακή ανοικτά όλη μέρα

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

  • Δράσεις ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
  • Περιοχή Δ.Ε. Μαλίων / Μοχός
  • Κατηγορίες ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Pinterest
Instagram