Ενυδρείο Κρήτης Θαλασσόκοσμος Verified

Add to favorites

CretAquarium ThalassokosmosΤο Ενυδρείο Κρήτης Θαλασσόκοσμος βρίσκεται στην βορειοδυτική παραλιακή ζώνη της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, 14 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Ανατολικά του και σε απόσταση 12 χλμ. και 20 χλμ. αντίστοιχα, βρίσκονται η Χερσόνησος και τα Μάλια. Το Ενυδρείο Κρήτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα ενυδρεία της Ευρώπης και λειτουργεί από το 2005. Το Ενυδρείο, αποτελεί τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος “Θαλασσόκοσμου”, που ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που είναι το μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιας επιστήμης του μεσογειακού θαλάσσιου κόσμου.

Σκοπός του Ενυδρείου είναι να πληροφορήσει, να επιμορφώσει, να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ποικιλότητα των μεσογειακών ειδών και βιοτόπων, αλλά και να αναδείξει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με το θαλάσσιο μεσογειακό περιβάλλον. Παράλληλα, επιδιώκει να δημιουργήσει ερεθίσματα και προβληματισμό σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου μεσογειακού οικοσυστήματος προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα που γοητεύει μικρούς και μεγάλους.

Το Cretaquarium περιλαμβάνει πλέον 61 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών από 125 έως 900.000 λίτρα και µε συνολικό όγκο 1.800.000 λίτρα θαλασσινού νερού. Είναι ενυδρεία που φιλοξενούν περίπου 2.500 θαλάσσιους, Μεσογειακούς κυρίως, οργανισμούς. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από τους μικροσκοπικούς κάβουρες μέχρι και τον θηρευτή καρχαρία που περνούν από μπροστά του σε απόσταση αναπνοής. Εντυπωσιακές παράλληλα είναι οι εικόνες που προκαλούν οι θαλάσσιες χελώνες, οι μέδουσες, οι ροφοί, οι τσιπούρες, οι αστακοί, οι σαργοί, οι καραβίδες, τα σελάχια, οι σκορπιοί κ.α. Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και τα τροπικά πολύχρωμα ψάρια και τις θαλάσσιες ανεμώνες.

Η εικόνα είναι πραγματικά φαντασμαγορική και ο χώρος εκπέμπει ηρεμία αποκαλύπτοντας το μεγαλείο του θαλάσσιου κόσμου.

Σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές σε info-points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors που βρίσκονται διάσπαρτοι κατά μήκος της διαδρομής των ενυδρείων και παρατηρήσεις του εσωτερικού των ενυδρείων συμπληρώνουν τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τη δομή και τη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Το Ενυδρείο Κρήτης διαθέτει επίσης ένα ολοκληρωμένο σύστημα ατομικής ακουστικής ξενάγησης σε 9 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, Πολωνικά, Ρωσικά, Τσέχικα). Μικρές συσκευές χειρός που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με πολυάριθμες εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, πληκτρολογώντας απλά το νούμερο της δεξαμενής.

Επιπλέον ο Θαλασσόκοσμος δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του, να ανακαλύψουν την αθέατη πλευρά του, δηλαδή τους χώρους που υποστηρίζουν την καθημερινή λειτουργία του ενυδρείου, τα “παρασκήνια” επιβίωσης των ειδών, που καταλαμβάνουν έκταση 2.600τ.μ.. Πρόκειται για δεξαμενές που εξυπηρετούν σκοπούς όπως η προσαρμογή των ζώων και η αποπαρασίτωση τους, την ανάπτυξή τους ως το κατάλληλο μέγεθος, την περίθαλψη σε περίπτωση παθολογικού προβλήματος, την παραγωγή και διατήρηση ζωντανής τροφής (φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν, μύδια, φύκια) και την παρατήρηση οργανισμών για επιστημονικούς σκοπούς. Το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του είναι έτοιμο να απαντήσει στις διάφορες ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα ανωτέρω.

Στο τέλος της μοναδικής επίσκεψής σας στο CRETAquarium, μπορείτε να περιηγηθείτε στο κατάστημα με τα αναμνηστικά OCTOPUS Τόπος όπου θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ προσιτές τιμές.

Το Ενυδρείο Κρήτης Θαλασσόκοσμος είναι ανοιχτό για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με χειμερινό και θερινό ωράριο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο του το Ενυδρείου Κρήτης

Pinterest
Instagram