Λιμάνι Χερσονήσου (ή Λιμένας) Verified

Add to favorites

Λιμάνι ΧερσονήσουΤο Λιμάνι Χερσονήσου (ή Λιμένας) βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, στη βόρεια ακτή της κεντρικής Κρήτης σε μία ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης και είναι διάσημο για τις όμορφες παραλίες του και την πλούσια νυκτερινή του ζωή. Αναφέρεται ως Λιμένας Χερσονήσου γιατί παλαιότερα ήταν ουσιαστικά το λιμάνι της Χερσονήσου.

Το Λιμάνι Χερσονήσου ήταν ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι ενώ η τουριστική του ανάπτυξη ξεκίνησε κατά την δεκαετία του 1960 και μέσα σε λίγες δεκαετίες εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο στην Κρήτη. Σήμερα είναι γνωστό ως κοσμοπολίτικο τουριστικό κέντρο, όχι μόνο της Μεσογείου αλλά και παγκοσμίως, με αξιόλογη τουριστική υποδομή που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους κάθε καλοκαίρι. Το όνομά του οφείλεται στη μικρή χερσόνησο που σχηματίζεται στην περιοχή του λιμανιού και βρίσκεται σε μία όμορφη τοποθεσία γύρω από έναν κόλπο.

Το Λιμάνι Χερσονήσου έχει μία μακρά ιστορία η οποία απεικονίζεται στα πολυάριθμα μνημεία και ερείπια που συναντά κανείς διασκορπισμένα στον οικισμό. O Λιμένας Χερσόνησου κατοικείται από τα Μινωικά χρόνια. Στην ίδια θέση με την σημερινή υπήρχε κατά την αρχαιότητα η πόλη Χερρόνησος ή Χερσόνασος. Έχουν βρεθεί ίχνη μινωικών οικισμών στο λόφο Καστρί, στον Ανισαρά αλλά και ένα λιμάνι στο Ακρωτήρι Δράπανος.

Η πόλη κατά την κλασική περίοδο 500-323 π.Χ. αποτελούσε ανεξάρτητη πόλη και ήταν διοικητικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής. Στα ελληνιστικά χρόνια 323-67 π.Χ. αποτελούσε επίνειο της αρχαίας πόλης Λύττου. Απ’ αυτήν την περίοδο έχει εντοπιστεί τμήμα ναού της θεάς Βριτομάρτιδος πάνω στο λόφο Καστρί καθώς και πλήθος αγγείων και κοσμημάτων.

Κατά την ρωμαϊκή περίοδο 67 π.Χ.- 323 μ.Χ. το Λιμάνι Χερσονήσου σημείωσε σημαντική ακμή, η πόλη μεγάλωσε και ξεπέρασε σε σπουδαιότητα τη Λύττο. Είχε λιμάνι με προβλήτες και στεγασμένα νεώρια, ενώ υπήρχε και υδραγωγείο. Ένας αγωγός έφερνε νερό στη Χερσόνησο από ορεινά χωριά και υπολογίζεται ότι είχε μήκος 14 χιλιόμετρα. Είχε επίσης δημόσια λουτρά αλλά και ένα μεγάλο θέατρο που κτίστηκε στον 1ο αιώνα μ.Χ..

Την Πρωτοβυζαντινή περίοδο, 3ος αιώνας μ.Χ., η Χερσόνησος υπήρξε έδρα επισκοπής και αποτελούσε σημαντικό κέντρο του νησιού. Σημαντικά ευρήματα της εποχής αποτελούν η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται ανατολικά 2 χλμ. από τον Λιμένα Χερσονήσου, δίπλα στη θάλασσα.

Στον βράχο στο Καστρί ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια άλλης μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα όπου και σήμερα είναι διακριτό το μέρος των εντυπωσιακών μωσαϊκών στο δάπεδο, με σχέδια φυτών και γεωμετρικών σχημάτων.

Η περίοδος της παρακμής της πόλης τοποθετείται στον 7ο αιώνα μ.Χ. και συνοδεύεται από μια σταδιακή εγκατάλειψη, όπως δείχνουν τα ανασκαφικά δεδομένα. Στα νεότερα χρόνια ο σημερινός οικισμός αναφέρεται στην απογραφή του 1900 με 133 κατοίκους.

Στο λιμάνι, η παραλιακή πεζοδρομημένη οδός της Αγίας Παρασκευής καταλήγει στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο βρίσκεται στο λόφο Καστρί με πανοραμική θέα του λιμανιού. Η εμπορική ζωή της πόλης συγκεντρώνεται στον κεντρικό δρόμο Ε. Βενιζέλου, που διασχίζει όλο τον οικισμό από τα δυτικά προς τα ανατολικά όπου οι επισκέπτες μπορούν επίσης να βρουν πολλά καταστήματα και σημεία διασκέδασης.

Ο Λιμένας Χερσονήσου είναι ένας προορισμός με ξενοδοχειακές μονάδες, σύγχρονες υποδομές, οργανωμένες παραλίες, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και πλούσια νυχτερινή ζωή και διαθέτει οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ο επισκέπτης στις διακοπές του. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις υπέροχες παραλίες της περιοχής βραβευμένες με μπλε σημαία, με άμμο, βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, πολύβουες και οργανωμένες με πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ.

Ένας προορισμός που ικανοποιεί τις επιθυμίες κάθε επισκέπτη. Οι φυσικές ομορφιές απέριττου κάλλους, η καταγάλανη θάλασσα, η κοσμοπολίτικη ζωή και πάνω απ' όλα η παραδοσιακή Κρητική φιλοξενία είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του Λιμένα.

Περιήγηση στη τοποθεσία

Pinterest
Instagram