ΑνάληψηΗ Ανάληψη βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο και ανήκει στον Δήμο Χερσονήσου. Είναι χτισμένη σε μια όμορφη παραθαλάσσια, τουριστική περιοχή που διατηρεί αρκετά παραδοσιακά στοιχεία. Είναι γνωστή σαν Ανάληψη Χερσονήσου, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο δημοφιλές Λιμάνι Χερσόνησου και απέχει από αυτό μόλις 5 χλμ. Όπως σε πολλά χωριά, το όνομα του προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία της Ανάληψης του Χριστού.

Η περιοχή της Ανάληψης αναπτύχθηκε αρχικά κατά την Τουρκοκρατία. Ο οικισμός μέχρι το 1981 ονομαζότανε Σβούρου Μετόχι, από τον Οθωμανό τσιφλικά Σβούρο. Μετά την αποχώρηση των Οθωμανών από την Κρήτη, η Ανάληψη κατοικήθηκε από βοσκούς του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου, οι οποίοι χρειάζονταν ένα θερμότερο μέρος για να ξεχειμωνιάσουν και για να βοσκήσουν τα ζώα τους όταν το Οροπέδιο ήταν καλυμμένο με χιόνι. Η περιοχή άρχισε να μεγαλώνει καθώς όλο και περισσότεροι χωρικοί από το Οροπέδιο Λασιθίου μετακινήθηκαν στη περιοχή και έχτισαν σπίτια.

Η Ανάληψη αναφέρεται για πρώτη φορά ως ένας μικρός οικισμός, στην απογραφή του 1920 με 68 κατοίκους. Η Ανάληψη διαφέρει από τα γειτονικά παραθαλάσσια θέρετρα γιατί η τουριστική ανάπτυξη της άρχισε πολύ αργότερα στην περιοχή. Έτσι ο επισκέπτης βρίσκεται σε ένα καταπράσινο χωριό της Κρήτης με σπίτια και όμορφους κήπους που εναλλάσσονται με τα χωράφια και τους ελαιώνες.

Ο κεντρικός δρόμος της Ανάληψης διατρέχει την περιοχή κάθετα στην παλιά Εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου, σε απόσταση 1 χλμ. περίπου μέχρι την παραλία. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν διάφορα καταστήματα τουριστικά, σουπερμάρκετ, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων κ.α. Μέσα στο χωριό υπάρχει μια όμορφη πλατεία στρωμένη με πλακόστρωτο και έναν φοίνικα στο κέντρο της. Στη πλατεία αυτή υπάρχουν και πολλές ταβέρνες και εστιατόρια. Ανάμεσα στα παραδοσιακά στενά του παλιού χωριού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει όμορφες γωνιές του χωριού.

Στην Ανάληψη υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών ενώ το χωριό προσφέρεται για οικογενειακές και ήσυχες διακοπές. Το υπέροχο τοπίο και οι πεντακάθαρες ακτές στη παραλία της Ανάληψης, θα μαγέψουν τον επισκέπτη και θα κάνουν την διαμονή του πραγματικά αξέχαστη.

Pinterest
Instagram