ΒορίτσιΤο χωριό Βορίτσι ή Βορού είναι ένα γραφικό χωριό του Δήμου Χερσονήσου μετά τις Άνω Γούβες, χτισμένο σε υψόμετρο 230μ. και απέχει 25χλμ. από το Ηράκλειο. Είναι ένα όμορφο, μικρό χωριό κτισμένο σε αμφιθεατρική θέση, πνιγμένο στο πράσινο ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες με μαγευτική θέα στο κρητικό πέλαγος.

Στην είσοδο του Βοριτσίου βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται άλλο ένα όμορφο σημείο του χωριού, μια πέτρινη βρύση που αποτελεί φυσική πηγή. Γύρω της διασώζονται οι παλιές πέτρινες γούρνες στις οποίες οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα τους και πότιζαν οι κάτοικοι τα ζώα τους. Από το σημείο αυτό, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα στην θάλασσα και στο ύψωμα Έδερη μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από μουριές, πλατάνια, πεύκα, αροκάριες και βουκαμβίλιες.

Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού με τα παραδοσιακά καμαρόχτιστα σπίτια και να επισκεφθεί την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που είναι ο ενοριακός ναός και η προστάτιδα του και γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βοριτσίου “Η Αγία Μαρίνα” διοργανώνει την ημέρα του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας πανηγύρι και γλέντι με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά εδέσματα και χορό το οποίο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από ντόπιους και επισκέπτες.

Δυτικά από το χωριό υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Καβού που αποτελούσε καταφύγιο ασκητών κυρίως κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ήταν μονή φρουριακού τύπου που χρονολογείται το 1851 μ.Χ. χτισμένη σε ύψωμα με πανοραμική θέα. Από το συγκρότημα σώζονται σήμερα σε καλή κατάσταση το καθολικό του και μόνο η κεντρική είσοδος και ερείπια κελιών στη βόρεια πλευρά του ενώ στον περίβολο χώρο του μοναστηριού έχει διαμορφωθεί ένα όμορφο πάρκο με πεύκα. Επίσης από αυτό το σημείο φαίνεται η Ρίχτρα, ένα ύψωμα στα δυτικά του χωριού όπου σχηματίζεται ένας όμορφος καταρράκτης ύψους 25μ που τροφοδοτείται από κοντινή πηγή.

Κοντά στο Βορίτσι, 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά του χωριού, βρίσκεται η σημαντική Μονή της Κεράς Ελεούσας. Πρόκειται για ένα ενετικό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1606 στα ερείπια παλαιότερου ναού και αποτελεί μετόχι μονής Αγκαράθου.

Pinterest
Instagram