ΠοταμιέςΤο χωριό Ποταμιές είναι ένα αυθεντικό κρητικό χωριό, στον Δήμο Χερσονήσου, σε υψόμετρο 170 μ.. Οι Ποταμιές είναι απ’ τα πρώτα χωριά της διαδρομής από το παραλιακό τουριστικό θέρετρο Λιμάνι Χερσονήσου προς την ενδοχώρα και το οροπέδιο Λασιθίου. Είναι σε απόσταση μόνο 10 χλμ. από το Λιμάνι Χερσονήσου.

Η διαδρομή μέχρι τον οικισμό των Ποταμιών είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα. Το τοπίο προσφέρει έκδηλα την εικόνα της τουριστικής ανάπτυξης. Μεγάλες εκτάσεις έχουν αξιοποιηθεί για τη λειτουργία λέσχης γκολφ καθώς και υδάτινου πάρκου αναψυχής. Τόπος με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ανεπανάληπτη ομορφιά. Τοπία που εναλλάσσονται σε ύψος, χρώμα, βλάστηση, γεωλογικά χαρακτηριστικά, ξεχωριστή σε κάθε σημείο της.

Το χωριό βρίσκεται στην δεξιά όχθη του Αποσελέμη ποταμού, ο οποίος διαρρέει την Λαγκάδα ανάμεσα σε ελαιώνες και την άγρια βλάστηση του ποταμού, απ’ όπου έχει πάρει και το όνομα του. Η κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία ενώ ένα σημαντικό ποσοστό απασχολείται με τον τουρισμό στην περιοχή της Χερσονήσου και των Μαλίων.

Στις Ποταμιές η βλάστηση κυριαρχεί, είναι ένα καταπράσινο χωριό που περιστοιχίζεται από κατάφυτους λόφους με ελαιώνες, πικροδάφνες, κυπαρίσσια, κυδωνιές, μουριές, λεμονιές, πορτοκαλιές, δεσπολιές (μουσμουλιές) και πλατάνια. Το τοπίο είναι μαγευτικό, καταπράσινη φύση, πανέμορφο τοπίο, ο καθαρός αέρας και το θαυμάσιο δροσερό κλίμα προσδίδουν στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά και γοητεία. Ο επισκέπτης απολαμβάνει την καταλυτική αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Το χωριό διαθέτει αρκετά σε σχέση με το μέγεθος του, παραδοσιακά καφενεία όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τη γνήσια κρητική κουζίνα κάτω από την σκιά που προσφέρουν οι τεράστιες μουριές. Οι κάτοικοι είναι ανοιχτοί και πρόσχαροι, διατηρώντας με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη για την ξεχωριστή κρητική φιλοξενία.

Το χωριό σφύζει από ζωή κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο. Ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον διαμορφωμένο προαύλιο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας. Ντόπιοι και επισκέπτες, έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν στοιχεία της παράδοσης και της ιστορίας του χωριού.

Η Μονή της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας βρίσκεται πριν την είσοδο του χωριού, σε μια κατάφυτη λοφοπλαγιά. Πριν το μοναστήρι της Παναγίας την Γκουβερνιώτισσας βρίσκεται η μονόχωρη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή "Αφέντης Χριστός", κτισμένη κατά τον 15ο αιώνα με σπάνιες τοιχογραφίες.

Ανατολικά του οικισμού, στη θέση “Ξεροκαμάρες” διακρίνονται τα επιβλητικά υπολείμματα του αρχαίου Υδραγωγείου της περιοχής. Μεγάλης σημασίας έργο αν αναλογιστεί κανείς τη χρηστικότητα του για την εποχή, καθώς από αρχαιολογικά ευρήματα έχει προκύψει ότι η αρχαία πόλη της Χερσονήσου είχε εξ ολοκλήρου άρδευση από το υδραγωγείο.

Ένα ακόμα αξιοθέατο στην περιοχή είναι και το φράγμα Αποσελέμη, που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό. Η περιοχή ανήκει κατά το μεγαλύτερο τμήμα της στην προτεινόμενη Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και Προστασίας «Δίκτη» του Δικτύου Natura2000.

Pinterest
Instagram