Οι Χοχλακιές είναι ένας μικρός οικισμός στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου πολύ κοντά στο χωριό Επισκοπή, σε απόσταση 20χλμ από το Ηράκλειο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων σε έναν από τους πολλούς λόφους της περιοχής.

Οι Χοχλακίες αποτελούσαν πάντα μετόχι των Λασιθιωτών. Λόγω του σκληρού Λασιθιώτικου χειμώνα, οι Λασιθιώτες κτηνοτρόφοι- κάτοικοί του κατέβαζαν τα ζώα από τα ορεινά στα πεδινά στο μετόχι – χειμαδιό. Οι κτηνοτρόφοι διαχείμαζαν με τα ζώα τους όλο τον χειμώνα, όργωναν τα ελαιοχώραφα τους και συγκέντρωναν τον καρπό όταν κατέβαιναν στα χειμαδιά το φθινόπωρο. Την άνοιξη κατά το μήνα Απρίλιο, επέστρεφαν στο Λασίθι, στα ορεινά της Δίκτης όπου εκεί βρίσκονταν τα μητάτα με τα μαντριά και τα τυροκομεία.

Στις Χοχλακιές, ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί τον λόφο Τουπάκι, 2 χλμ. ανατολικά του χωριού, όπου είναι ένας χώρος πράσινου και αναψυχής, κατάφυτο από πεύκα, κυπαρίσσια, χαρουπιές και με πολλά αγριολούλουδα. Στην τοποθεσία Τουπάκι βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο ναός αποτελούσε καθολικό μικρού μοναστηριού, το οποίο από τις αρχές του 16ου αιώνα ήταν μετόχι της Μονής Αγκαράθου. Από το παλαιό μοναστήρι διατηρείται, εκτός από το ναό, και μία θολοσκέπαστη δεξαμενή. Ο ναός είναι μικρός, μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, με εκπληκτικές αγιογραφίες στο εσωτερικό του που χρονολογούνται στο α΄ μισό του 15ου αιώνα. Ο επισκέπτης αξίζει να παρατηρήσει στο νότιο τοίχο του ναού τα χαράγματα με τα ονόματα των περιηγητών της εποχής που αποτυπώνουν χρονολογίες και ιταλικά ονόματα γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες. Ο εξωτερικός χώρος έχει διαμορφωθεί με πέτρινες πεζούλες, παραστιές, ξύλινα και πέτρινα τραπέζια όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται παραδοσιακό κρητικό πανηγύρι την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου και πλήθος κόσμου συρρέει στον ναό.

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

Pinterest
Instagram