Φαράγγι Αποσελέμη Verified

Add to favorites

Φαράγγι ΑποσελέμηΤο Φαράγγι Αποσελέμη είναι ένα από τα σημαντικότερα φαράγγια της Ανατολικής Κρήτης το οποίο βρίσκεται κοντά στην Χερσόνησο. Διασχίζεται από τον ομώνυμο ποταμό, ο οποίος πηγάζει απ’ το οροπέδιο του Λασιθίου και εκβάλει στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ανάληψη και στις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου.

Το όνομα Αποσελέμης (Abou Selim) είναι ένα από τα λίγα αραβικά γλωσσικά κατάλοιπα που διατηρείται και σήμερα στην Κρήτη. Πιθανότατα ήταν όνομα Άραβα που έδρασε στην περιοχή την εποχή της Αραβοκρατίας.

Πρόκειται για ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς τοπίο με πυκνή βλάστηση. Το φαράγγι ξεκινάει από την περιοχή του Αγίου Πνεύματος στη θέση Ξεροκαμάρες, στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου - Καστελίου και φθάνει έως το ύψος του οικισμού Αγριανά, στην περιοχή της Ανάληψης. Έχει 4 χλμ. μήκος και κατεύθυνση από νότια προς βόρεια. Στη θέση Ξεροκαμάρες διακρίνονται τα επιβλητικά υπολείμματα του αρχαίου υδραγωγείου της περιοχής που τροφοδοτούσε με νερό την Χερσόνησο.

Το αρχικό τμήμα του φαραγγιού μοιάζει περισσότερο με μία πολύ στενή κοιλάδα, μέσα από την οποία κυλά ο ποταμός. Προοδευτικά οι πλαγιές του γίνονται όλο και πιο εντυπωσιακές με εμφανείς τους γεωλογικούς σχηματισμούς, που υψώνονται στα πρανή του και προσελκύουν το βλέμμα του επισκέπτη, σε ορισμένα δε σημεία είναι σχεδόν κατακόρυφες φθάνοντας το ύψος των 150-200μ.

Στο ύψος των Αγριανών το φαράγγι δίνει τη θέση του σε μια γραφική κοιλάδα με ελαιώνες και καταλήγει στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη, σε μια όμορφη αμμώδη παραλία. Στις εκβολές του ποταμού υπάρχει ένας σημαντικός υδροβιότοπος, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά μεταναστευτικά πουλιά καθ’όλην τη διάρκεια του έτους.

Η περιοχή του φαραγγιού έχει ιδιαίτερο φυσιολατρικό ενδιαφέρον αφού κατά μήκος του υπάρχουν πλατάνια, καρυδιές, αζίλακες, πρίνοι, χαρουπιές, αγριελιές, σφάκες και πολλά βότανα όπως ρίγανη, φασκόμηλο κ.α. τα οποία συνδυάζονται άριστα με τα περβόλια και τους ελαιώνες στην περιοχή.

Επίσης, το φαράγγι είναι καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και ορνιθοπανίδας. Τα κυριότερα είδη της πανίδας του φαραγγιού του Αποσελέμη είναι ο σκατζόχοιρος, ο λαγός, η ζουρίδα, ο κοτσυφός, τ' αγριοπερίστερα, οι ασκορδαλλοί, τα σπουργίτια, οι σαύρες κ.α.

Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι είναι εύκολη. Ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά ενώ η διάρκειά της είναι περίπου 2,5 ώρες. Ο Δήμος Χερσονήσου έχει δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο μονοπάτι κατά μήκος της κοίτης αλλά και ένα χώρο αναψυχής τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια πλευρά του φαραγγιού ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν οι επισκέπτες-πεζοπόροι. H διαδρομή είναι διαθέσιμη στο wikiloc καταγεγραμμένη από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Οι φωτογραφίες από το Φαράγγι Αποσελέμη που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι της Κας Νανά Κουτσανδρέου, μέλους του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου. Περισσότερες φωτογραφίες υπάρχουν σε ανάρτηση της Κας Κουτσανδρέου.

  • Δράσεις ΑΘΛΗΣΗ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Πεζοπορία
  • Περιοχή Δ.Ε. Χερσονήσου
  • Κατηγορίες ΑΘΛΗΣΗ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Pinterest
Instagram